Politiek

Ministerie van Onderwijs in hoger beroep tegen uitspraak over schoolbekostiging

31-07-2024 15:41

Staatssecretaris Funderend Onderwijs en Emancipatie Mariëlle Paul, Beeld @Rijksoverheid, Martijn Beekman

Het ministerie van Onderwijs gaat in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechtbank over de bekostiging van basisscholen in 2022. De rechter gaf 222 schoolbesturen, die een zaak hadden aangespannen, gelijk in hun bewering dat ze in de tweede helft van 2022 samen ongeveer 250 miljoen euro te weinig hebben ontvangen van het ministerie.

 

Redactie, TPO, 31 juli 2024 – De kwestie ontstond tijdens een overgangsperiode naar een eenvoudiger bekostigingssysteem voor het primair onderwijs. Ongeveer een kwart van de basisscholen heeft zich bij deze rechtszaak aangesloten, en de uitspraak van de rechter geldt ook alleen voor deze scholen.

Het ministerie heeft de uitspraak bestudeerd en besloten om hoger beroep in te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter.

Staatssecretaris voor Funderend Onderwijs en Emancipatie Mariëlle Paul (VVD) schrijft in een Kamerbrief dat zij nog steeds van mening is dat er tijdens de overgangsperiode voldoende geld is uitbetaald aan de schoolbesturen.