Binnenland

Noord- en Zuid-Holland slaan alarm om risico op natuurbranden

02-08-2024 11:50

Bosbrand
Shutterstock.

In vier regio’s in Noord- en Zuid-Holland geldt momenteel een verhoogd risico op natuurbranden vanwege de aanhoudende droogte. De veiligheidsregio’s hebben daarom opgeschaald naar de hoogste alarmfase en roepen mensen op extra alert te zijn.

 

Redactie, TPO, 2 augustus 2024 – Het gaat om de regio’s Noord-Holland Noord (Alkmaar en omgeving), Kennemerland (Haarlem), Haaglanden (rond Den Haag) en Hollands Midden (kustgebied tussen Katwijk en Noordwijk), meldt de NOS.

Droogte en hoge temperaturen vergroten het risico op natuurbranden, die zich snel en onvoorspelbaar kunnen ontwikkelen, vooral bij harde wind. De brandweer waarschuwt op natuurbrandrisico.nl voor deze verhoogde dreiging.

Extra materieel

Bij de hoogste alarmfase zet de brandweer meer wagens en personeel in. Waar normaal gesproken twee blusvoertuigen en een verkenningsvoertuig worden ingezet, rukt de brandweer nu uit met een verkenningsvoertuig, vier blusvoertuigen en een extra waterwagen met 10.000 liter water. Deze maatregelen zijn noodzakelijk omdat natuurbranden, vooral in droge periodes, grillig en moeilijk te bestrijden zijn.

Geen vuur in natuur

De combinatie van droogte, hoge temperaturen en harde wind zorgt voor een gevaarlijke situatie in de betrokken regio’s. Mensen worden gevraagd geen vuur te maken in de natuur en voorzichtig om te gaan met brandbare materialen.