Sport

Karolien Florijn pakt goud in skiff op Olympische Spelen

03-08-2024 10:41

Een uitgelaten Karolien Florijn na het betalen van Olympisch goud in de skiff, haar eerste olympische titel. Foto @Lindsey Wasson?AP

Roeister Karolien Florijn verovert op de Olympische Spelen in Parijs goud in de skiff. De 26-jarige wist haar concurrenten overtuigend achter zich te laten op de roeibaan in Vaires-sur-Marne, net buiten Parijs.

Redactie, TPO, 3 augustus 2024 – Florijn hield de Nieuw-Zeelandse Emma Twigg op 1,86 seconden achter zich en de Litouwse Viktorija Senkute finishte als derde op 3,57 seconden afstand. Met deze overwinning bezorgde Florijn TeamNL de vijfde gouden medaille van deze Spelen, waarvan vier op de roeibaan werden behaald, meldt het ANP.

Bijzondere prestatie

Voor Florijn is dit haar eerste olympische titel. Drie jaar geleden won ze zilver op de Spelen van Tokio in de vierzonder. De overwinning in Parijs markeert een hoogtepunt in haar carrière.

Het is een zeldzame prestatie, aangezien nooit eerder een Nederlandse vrouw de olympische roeititel in de eenpersoonsboot veroverde. Met haar overwinning in Parijs volgt Florijn de 82-jarige Jan Wienese op, die tot vandaag de enige Nederlander was die olympisch skiffgoud won. Wienese behaalde deze titel 56 jaar geleden op de Olympische Spelen van 1968 in Mexico-Stad.

Zaterdag is de laatste dag van het olympische roeitoernooi.