Redactie, TPO, 3 augustus 2024 – Aljona Masljoekova, lid van de mensenrechtenorganisatie Viasna die Bjaljatski heeft opgericht, sprak haar ongenoegen uit over deze gang van zaken, aldus het ANP.
“Toen we hoorden dat er een deal nabij was, hoopten we dat er op zijn minst een Belarussische politieke gevangene bij zou zijn, en al zeker de gevangengenomen Nobelprijswinnaar”, zegt Masljoekova, die in ballingschap in Vilnius in Litouwen verblijft.
Bjaljatski werd in 2023 veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar wegens vermeende financiering van protesten tegen de overheid.
De uitsluiting van Bjaljatski uit de ruil noemt Masljoekova “een enorme teleurstelling, waar we nog steeds niet overheen zijn”. Bjaljatski ontving in 2022 de Nobelprijs voor de Vrede, samen met een Russische en Oekraïense mensenrechtenorganisatie.
In plaats van Bjaljatski werd de Duitser Rico Krieger, die in Belarus gevangen werd gehouden op verdenking van terreur, wel onderdeel van de gevangenenruil. Dit benadrukt de ongelijke behandeling van politieke gevangenen in de regio.
Volgens Viasna worden in Belarus momenteel 1390 mensen om politieke redenen vastgehouden, velen van hen gearresteerd na de massale protesten tegen president Aleksandr Loekasjenko vier jaar geleden.
Donderdag werden in totaal 26 gevangenen uitgeruild tussen Rusland, Belarus en het Westen, waaronder de Amerikanen Evan Gershkovich en Paul Whelan, en de Rus Vadim Krasikov, die in Duitsland gevangen zat voor moord.
Lees ook: Rusland en Westen wisselen 26 gevangenen uit in Turkije