Buitenland

2000 demonstranten gearresteerd in Venezuela

04-08-2024 10:08

Foto: AP.

In Venezuela zijn tijdens massale protesten tegen de omstreden uitslag van de presidentsverkiezingen 2000 demonstranten gearresteerd. President Nicolás Maduro kondigde zaterdagavond aan dat de gearresteerden “maximaal” worden bestraft voor hun vermeende misdaden tijdens de protesten.

 

Redactie, TPO, 4 augustus 2024 – “Deze keer zal er geen vergiffenis zijn,” zei Maduro tijdens een bijeenkomst in Caracas, zo meldt het ANP.

De protesten ontstonden nadat de nationale kiesraad Maduro als winnaar uitriep met 51 procent van de stemmen. De oppositie betwist deze uitslag en claimt dat hun kandidaat, Edmundo Gonzalez Urrutia, bijna 70 procent van de stemmen kreeg op basis van peilingen en exitpolls.

Als reactie op de onrust heeft Maduro het leger en politiepatrouilles ingezet om de orde te handhaven.

Zeker twintig doden

Mensenrechtenorganisaties, waaronder Human Rights Watch, melden dat er al zeker twintig doden zijn gevallen bij de protesten. Volker Turk, mensenrechtenchef van de Verenigde Naties, uitte eerder zijn zorgen over buitensporig geweld door wetshandhavers en gewapende regeringsaanhangers.

Internationaal heerst er eveneens grote twijfel over de geldigheid van de verkiezingsuitslag. De Verenigde Staten, Argentinië, Ecuador en Uruguay stellen dat er voldoende bewijs is om aan te nemen dat Gonzalez Urrutia de verkiezingen heeft gewonnen.

Europese leiders, waaronder die van Nederland, Frankrijk en Duitsland, roepen Venezuela op om de verkiezingsdocumenten snel openbaar te maken om de transparantie en integriteit van het verkiezingsproces te waarborgen. In een gezamenlijke verklaring dringen zij aan op onmiddellijke publicatie van alle protocollen en verslagleggingen.

Schoof veroordeelt geweld

Premier Dick Schoof van Nederland benadrukt op X het belang van het respecteren van de wil en rechten van het Venezolaanse volk en veroordeelt het geweld tegen vreedzame demonstranten en oppositieleden.

 

De situatie in Venezuela blijft gespannen, met internationale druk op de autoriteiten om duidelijkheid te verschaffen over de verkiezingsuitslag en het geweld tegen burgers te stoppen.

Lees ook: Maduro bereid bewijs verkiezingsresultaten te delen

Lees ook: VS erkennen winst González in Venezuela