Buitenland

Frankrijk, VS en VK roepen burgers op Libanon te verlaten

04-08-2024 12:00

Hamas-terroristen dragen symbolische doodskisten van de Hamas-politieke leider Ismail Haniyeh en zijn lijfwacht, die werden gedood bij een aanslag in Teheran, tijdens een symbolische begrafenis in Beiroet, Libanon, vrijdag 2 augustus 2024. (AP Photo/Hussein Malla)

Frankrijk roept zijn burgers in Libanon op om het land zo snel mogelijk te verlaten vanwege een dreigend conflict tussen Libanon en Israël. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben zaterdag een soortgelijke oproep gedaan. Frankrijk schat dat er ongeveer 23.000 Fransen in Libanon verblijven.

 

Redactie, TPO, 4 augustus 2024 – Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt de noodzaak van een snelle evacuatie, meldt het ANP. “Gezien de uiterst onzekere veiligheidssituatie vestigen we nogmaals de aandacht op het feit dat er nog steeds rechtstreekse commerciële vluchten en vluchten met tussenstops in Frankrijk beschikbaar zijn. Wij verzoeken burgers, en met name zij die op doorreis zijn, maatregelen te treffen om Libanon zo snel mogelijk te verlaten”, aldus het ministerie.

Nederland: rood reisadvies

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft -al sinds oktober vorig jaar, na het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël- een rood reisadvies voor Libanon “Bent u in Libanon? Verlaat het land als dat op een veilige manier kan”, luidt het advies. Het ministerie waarschuwt voor de onvoorspelbare veiligheidssituatie en benadrukt dat bij verdere verslechtering een veilige evacuatie mogelijk niet meer haalbaar is.

Zweden sluit ambassade

Zweden kondigde zaterdag aan zijn ambassade in de Libanese hoofdstad Beiroet te sluiten. De Nederlandse ambassade blijft voorlopig open. De zorgen over een regionale oorlog nemen toe na de dodelijke aanval van Israël op een Hezbollah-leider in Beiroet en de daaropvolgende dood van Hamas-politiek leider Ismail Haniyeh.