Binnenland

Gerechtshof Den Bosch verhoogt straf voor overgieten azc-medewerkers met hete olie

05-08-2024 15:11

Asielzoekersgezin in woonunit azc, foto @ Inge van Mill

Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelt de 44-jarige Tarek S. in hoger beroep tot veertien jaar gevangenisstraf voor de zware mishandeling met voorbedachten rade van twee medewerksters van het asielzoekerscentrum in Sweikhuizen.

 

Redactie, TPO, 5 augustus 2024 – In januari 2022 overgoot S. de vrouwen met kokende olie, wat ernstige brandwonden veroorzaakte. De opgelegde straf is twee jaar hoger dan de eerdere uitspraak van de rechtbank en ook hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie, meldt het ANP.

Tarek S., afkomstig uit Iran, was boos over een voorgenomen overplaatsing naar een ander azc. Voorafgaand aan het incident sloeg hij vijf flessen olie in, die hij verhitte in de keuken van het azc. Door een brandalarm te activeren, lokte hij de medewerksters naar de trap, waar hij hen overgoot met de hete olie.

Het hof oordeelt dat S. de vrouwen “in de val heeft gelokt”. De slachtoffers hebben sindsdien diverse operaties ondergaan en blijven onder behandeling voor blijvende en ontsierende letsels. “De rest van hun leven zullen de slachtoffers dagelijks met de gevolgen van de zeer ernstige brandwonden over hun lichaam geconfronteerd worden”, tekent het hof in de uitspraak aan. S. moet hen bijna 109.000 euro schadevergoeding betalen.

Verblijfsvergunning

De rechtbank in Maastricht veroordeelde S. eerder tot twaalf jaar cel, ondanks een eis van zeven jaar door het OM. S. ging in hoger beroep omdat hij de straf te zwaar vond, maar het hof achtte twaalf jaar onvoldoende gezien de ernst van het misdrijf.

Tarek S. kwam in 2015 als politiek vluchteling naar Nederland, maar zijn kansen op een verblijfsvergunning zijn nu door deze strafzaak definitief verkeken.