Buitenland

Bron Bloomberg: ‘Commandobunker onder regeringscomplex in Jeruzalem geactiveerd’

05-08-2024 21:53

Israelisch Defensieleger (IDF) stafchef Herzi Halevi. Foto @Amir Cohen/AP

De hoogste Israëlische militair, Herzi Halevi, heeft na overleg met andere hoge militairen plannen voor verschillende scenario’s goedgekeurd in verband met een mogelijke aanval van Hezbollah en Iran. Ook zou volgens een Israëlische bron, die dat meldde aan Bloomberg, de commandobunker onder het regeringscomplex in Jeruzalem zijn geactiveerd. De goedkeuring van deze plannen weerspiegelt de verhoogde staat van paraatheid binnen de Israëlische strijdkrachten.

 

Redactie, TPO, 5 augustus 2024 – Deze commandobunker, bekend als het ‘nationale managementcentrum’, werd tijdens de Gazaoorlog en zelfs na een grote raketaanval door Iran in april niet gebruikt, wat de ernst van de huidige situatie benadrukt.

Het in gebruik nemen van dit complex kan een teken zijn dat de dreiging als zeer ernstig wordt beschouwd. De bunker is bestand tegen diverse soorten wapens en biedt onderdak aan honderden mensen, zodat de overheid ook tijdens oorlogstijd kan blijven functioneren, meldt het ANP.

Voor zover bekend is de bunker voor het laatst in 2018 gebruikt door premier Benjamin Netanyahu.

Samenwerking met Verenigde Staten

Ook woonde Halevi maandag een bijeenkomst bij met defensieminister Yoav Gallant en de Amerikaanse generaal Michael Kurilla. Tijdens deze bijeenkomst werd de coördinatie van de samenwerking op defensiegebied besproken. Vanwege de oplopende spanningen hebben de Verenigde Staten versterkingen naar de regio gestuurd om de veiligheid te waarborgen.

Deze ontwikkelingen wijzen op een verhoogde waakzaamheid en voorbereiding door Israëlische en Amerikaanse militaire leiders in reactie op de toenemende spanningen en dreigingen uit de regio. De situatie blijft zich ontwikkelen en verdere maatregelen kunnen worden genomen afhankelijk van de voortgang van de dreigingen.

 

Iran zweert wraak op Israël

De angst voor een escalatie nam toe na de recente dodelijke aanslagen op Hezbollah-commandant Fuad Shukr in Beiroet en Hamas-leider Ismail Haniyeh in Teheran. Israël heeft bevestigd achter de aanslag op Shukr te zitten, maar heeft zich niet uitgelaten over betrokkenheid bij de dood van Haniyeh.

Iran houdt Israël verantwoordelijk voor beide aanslagen en heeft wraak gezworen.

Nederland kondigde eerder maandag code rood af als reisadvies voor heel Israël, wat betekent dat het te gevaarlijk is om naar het land te reizen.

Lees ook: Nederland past reisadvies Israël aan naar rood