Redactie, TPO, 6 augustus 2024 – Mali nam deze maatregel nadat een woordvoerder van een Oekraïense militaire inlichtingendienst verklaarde dat zijn land de rebellen had geholpen, zonder verdere details te verstrekken, meldt Bloomberg.
Deze opmerkingen tonen “de betrokkenheid van Oekraïne bij een laffe, verraderlijke en barbaarse aanval door gewapende terroristische groepen die hebben geleid tot de dood van Malinese soldaten,” zegt regeringswoordvoerder Abdoulaye Maiga.
Het interview met de inlichtingenfunctionaris ging viraal nadat het was gedeeld in een bericht op de Facebook-pagina van de Oekraïense ambassade, inclusief een opmerking van de ambassadeur in Senegal “die openlijk en ondubbelzinnig de steun van zijn land aan internationaal terrorisme toonde,” aldus Maiga, aangevuld met ”De steun schendt de soevereiniteit van Mali, gaat verder dan buitenlandse inmenging en komt neer op steun aan internationaal terrorisme.”
Het bericht is sindsdien verwijderd en kon niet onafhankelijk worden geverifieerd. De ambassade weigerde maandag commentaar te geven toen zij telefonisch werd benaderd. Ook een woordvoerder van de rebellen in Mali reageert niet op een sms-bericht met het verzoek om commentaar.
De Senegalese minister van Buitenlandse Zaken riep vrijdag de Oekraïense ambassadeur Yurii Pyvovarov op het matje vanwege een video die de ambassade op zijn Facebook-pagina had geplaatst, waarin Pyvovarov “ondubbelzinnige en onvoorwaardelijke steun verleende aan de terroristische aanval in Mali.”
Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde maandag dat de beslissing om de banden te verbreken “kortzichtig” en “overhaast” was, en roept in een maandagverklaring op tot een grondig onderzoek naar het incident in het noorden van Mali.
Meer dan twee dozijn huurlingen van de door Rusland gesteunde Wagner Groep en Malinese soldaten werden vorige maand gedood tijdens gevechten met rebellen in het noorden van Mali, volgens een pro-Kremlin nieuwsbron.
Ze leden naar alle waarschijnlijkheid de grootste verliezen sinds 2021 — het jaar waarin Wagner naar West-Afrika werd gestuurd om de banden met de militair geleide regering te versterken die al tien jaar vecht tegen een islamitische opstand, waarbij duizenden mensen zijn omgekomen en honderdduizenden anderen zijn ontheemd.