Sport

Oranje hockeyers bereiken Olympische finale

06-08-2024 16:05

Netherlands players , right, celebrate after winning the men's semifinal field hockey match against Spain at the Yves-du-Manoir Stadium during the 2024 Summer Olympics, Tuesday, Aug. 6, 2024, in Colombes, France.(AP Photo/Anjum Naveed)

De hockeyers van Oranje plaatsen zich voor het eerst sinds 2012 voor de finale van de Olympische Spelen. De ploeg van bondscoach Jeroen Delmee behaalde een overtuigende 4-0 overwinning op Spanje, dat onder leiding staat van voormalig Oranje-coach Max Caldas.

Redactie, TPO, 6 augustus 2024  – De score werd geopend door Jip Janssen in de twaalfde minuut vanuit een strafbal, waarna Thierry Brinkman nog in de eerste helft de stand verdubbelde, meldt het ANP.

In de tweede helft besliste Thijs van Dam de wedstrijd met een doelpunt en met nog tien minuten te gaan maakte Duco Telgenkamp er 4-0 van.

Het historische Yves-du-Manoir-stadion zag een dominant Oranje dat na de vroege voorsprong continu de controle had. Doelman Pirmin Blaak hield voor de derde keer dit toernooi de nul, ondanks enkele Spaanse pogingen.

Vooruitblik finale

Aanvaller Tjep Hoedemakers moest het veld hinkend verlaten na een ongelukkig duel met een Spaanse speler.

Eerder in het toernooi versloeg Oranje Spanje met 5-3 in de groepsfase, terwijl Spanje in de vorige ronde nog titelhouder België verraste.

Twaalf jaar geleden bereikten de Nederlandse mannen voor het laatst de finale, maar verloren toen van Duitsland. Nederland neemt het in de finale op tegen de winnaar van het duel tussen Duitsland en India.