Buitenland

Iran dreigt met harde vergelding tegen Israël na moord op Hamasleider

10-08-2024 09:40

De Iraanse opperleider Ayatollah Ali Khamenei staat bij de kist van de gedode Hamas leider Ismail Haniyeh en zijn bodyguard. Foto @kantoor van Ayatollah Ali Khamenei

Iran staat op het punt om een bevel van ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijke leider van het land, uit te voeren. Dit bevel betreft een harde vergelding tegen Israël, naar aanleiding van de dodelijke aanslag op Hamasleider Haniyeh in Teheran.

 

Redactie, TPO, 10 augustus 2024 – Dit werd bekendgemaakt door een plaatsvervangend commandant van de Revolutionaire Garde, Ali Fadavi, die vrijdag werd geciteerd door lokale nieuwsagentschappen, meldt het ANP.

Volgens Fadavi zijn de instructies van Khamenei duidelijk en expliciet: de straf voor Israël en de wraak voor het bloed van martelaar Ismail Haniyeh, de vermoorde leider van terreurorganisatie Hamas, zullen op de best mogelijke manier worden uitgevoerd.

Deze uitspraak onderstreept de vastberadenheid van Iran om tot actie over te gaan.

VS neemt retoriek Iran serieus

De dreiging van vergelding door Iran leidde tot een reactie van John Kirby, een adviseur nationale veiligheid van het Witte Huis. Kirby benadrukt dat de Verenigde Staten klaarstaan om Israël te verdedigen met de middelen die in de regio beschikbaar zijn.

Hij voegt eraan toe dat dergelijke retoriek serieus moet worden genomen en dat de Verenigde Staten dat ook doen.

‘Reactie Iran staat los van een staakt-het-vuren’

Vrijdag verklaarde de Iraanse afvaardiging bij de Verenigde Naties dat de reactie van Teheran op de moord op Haniyeh volledig losstaat van de lopende inspanningen om een staakt-het-vuren te bereiken in de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook.

Hiermee poogde Iran de aandacht af te leiden van de internationale diplomatieke inspanningen.

Desondanks geeft de Iraanse afvaardiging aan dat zij hopen dat de vergeldingsactie getimed en uitgevoerd kan worden zonder de staakt-het-vuren besprekingen in Gaza te verstoren. Hiermee laat Iran de deur open voor vergelding, terwijl ze toch rekening houden met de diplomatieke vooruitgang in de regio.