Sport

Sifan Hassan wint historische derde medaille met gouden marathonzege in Parijs

11-08-2024 11:41

Sifan Hassan wint goud op de vrouwenmarathon tijdens de Olympische zomerspelen 2024. Foto @Vadim Ghirda/AP

Sifan Hassan straalde van vreugde op de Place des Invalides, met een zonnehoedje op en de Nederlandse driekleur om haar schouders. Ze genoot intens van haar eindsprint naar de overwinning in de olympische marathon, waarmee ze een unieke derde medaille behaalde: “Dit voelt niet als één gouden medaille, maar als tien.”

 

Redactie, TPO, 11 augustus 2024 – Sifan Hassan won zondag de olympische marathon in Parijs, nadat ze met nog 150 meter te gaan een felle strijd aanging met Tigst Assefa. Hassan passeerde Assefa langs de reling en behaalde daarmee haar derde afstandsmedaille van deze Spelen.

Hassan, geboren in Ethiopië maar uitkomend voor Nederland, zette een olympisch record neer met een tijd van 2 uur, 22 minuten en 55 seconden. Assefa won zilver voor Ethiopië en het brons ging naar Hellen Obiri uit Kenia, meldt AP.

Oranje zonnehoedje

Toen Hassan de finish passeerde, stak ze juichend haar handen in de lucht en wikkelde ze de Nederlandse vlag om haar hoofd terwijl ze haar overwinning vierde. Met een oranje zonnehoedje op omhelsde ze de Nepalese atlete Shantoshi Shrestha, beiden stralend onder de felle zon.

Vervolgens liet Hassan het besef van haar prestatie op zich inwerken, waarbij ze haar hoofd in haar handen verborg en leek te huilen van vreugde.

Fenomenale eindsprint

De 31-jarige Hassan had eerder al brons gewonnen op de 5.000 en 10.000 meter, waarmee ze meer dan 62 kilometer heeft gelopen in Parijs. Met haar zesde olympische medaille op zak voegt ze deze gouden marathonprestatie toe aan haar indrukwekkende erelijst. Drie jaar geleden in Tokio won Hassan goud op de 5.000 en 10.000 meter, en brons op de 1.500 meter.

De marathon voor vrouwen werd deze keer op de laatste dag van de Spelen gehouden, in plaats van de traditionele mannenmarathon. Hassan hanteerde dezelfde tactiek als op de baan: ze bleef het grootste deel van de race achter de koplopers hangen, om vervolgens een fenomenale eindsprint in te zetten.

In de laatste meters leek de race op een drukke finale op de atletiekbaan, waarbij Assefa probeerde Hassan af te blokken. Ondanks het duwen en trekken wist Hassan haar concurrent te passeren en de overwinning te grijpen.

62 kilometer in de benen

Hassan staat bekend om haar vermogen om onder zware omstandigheden te winnen. Haar legende begon drie jaar geleden in Tokio, waar ze tijdens een heat op de 1.500 meter viel maar alsnog de race won en uiteindelijk brons behaalde.

De afgelopen twee jaar was ze minder dominant, mede omdat ze zich voorbereidde op deze prestatie: een totale afstand van ruim 62 kilometer over 10 dagen, met olympische medailles als inzet.

Hassan ging de Spelen in met de ambitie om de prestatie van Emil Zatopek in 1952 te evenaren, toen de Tsjech zowel de 5.000, 10.000 als de marathon won in Helsinki. Hoewel ze deze prestatie niet helemaal wist te evenaren, verlaat ze Parijs met een glanzende gouden medaille.