Buitenland

Oekraïense troepen voeren massale operatie uit in Russische regio Koersk

12-08-2024 09:23

Oekraine
Oekraïense tank. @Foto @Sergei Grits/AP

Duizenden Oekraïense militairen zijn betrokken bij een grootschalige operatie in de Russische regio Koersk. De inval, die al zeven dagen aan de gang is, heeft als doel Rusland te destabiliseren en hun militaire posities te verzwakken.

 

Redactie, TPO, 12 augustus 2024 – Dat verklaart een hoge Oekraïense veiligheidsfunctionaris die anoniem wil blijven aan persbureau AFP.  Volgens de functionaris probeert Oekraïne met deze aanval de vijandige linies uit te rekken en maximale schade toe te brengen.

Het uiteindelijke doel is om Rusland zodanig te destabiliseren dat het land niet in staat is om zijn eigen grenzen effectief te verdedigen.

‘Geen intentie om bezette gebieden te annexeren’

Hoewel Rusland beweert dat ongeveer duizend Oekraïense militairen bij de operatie betrokken zijn, benadrukt de functionaris dat het er in werkelijkheid veel meer zijn, namelijk duizenden.

Hij voegt eraan toe dat Oekraïne het internationale humanitaire recht respecteert en geen intentie heeft om de gebieden die het momenteel bezet te annexeren.

Sinds het begin van de operatie afgelopen dinsdag zijn de Oekraïense troepen enkele kilometers opgerukt, waardoor Rusland gedwongen is om extra reserves en materieel naar Koersk te sturen.

Tegelijkertijd heeft Oekraïne ongeveer 20.000 burgers geëvacueerd, terwijl Rusland meer dan 76.000 mensen uit de regio heeft weggebracht.

‘Belangrijke morele overwinning’

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky bevestigde zaterdagavond voor het eerst de operatie, na dagen van radiostilte. Hij verklaart dat Oekraïne de oorlog nu naar het grondgebied van de agressor brengt en benadrukt dat deze operatie een belangrijke morele overwinning is voor zijn land.

Lees ook: Zelensky bevestigt Oekraïense aanval op Russisch grondgebied