De machtsstrijd binnen Ongehoord Nederland kent enkel verliezers

13-08-2024 13:00

Arnold Karskens. Still @YouTube

“Ook gij, Brutus?” plaatste de afgezette voorzitter Arnold Karskens op X, doelend op Harm Beertema, die hem opvolgt als interim-voorzitter. Recent heeft er een machtsstrijd plaatsgevonden binnen de omroep Ongehoord Nederland. Karskens moest het veld ruimen en spreekt van een coup. Daarentegen keert Raisa Blommestijn terug en volgens ‘journalist’ Jonathan Krispijn zal er nu ‘echte’ oppositie gevoerd worden.

 

Stef Kleine Staarman, gastcolumnist TPO, 13 augustus 2024 –  Deze verschuivingen worden door de ‘coupplegers’ als noodzakelijk voor de omroep beschouwd, maar naar mijn mening kent deze situatie enkel verliezers. De machtswisseling brengt de pluriformiteit van Ongehoord Nederland in gevaar.

Vorige week verscheen een grondige analyse in NRC Handelsblad. Politiek journalist Guus Valk schreef dat de kampen, volgens betrokkenen, te vergelijken zijn met de PVV en FVD. Dit blijkt duidelijk uit verklaringen van bijvoorbeeld Raisa Blommestijn en Jonathan Krispijn. Krispijn plaatste op X dat het verboden was om kritisch te zijn op de nieuwe rechtse coalitie, het verleden van premier Dick Schoof te belichten, en vrijuit te spreken op de redactie.

Wat ze niet mochten zeggen, vertelt hij er niet bij. In de reactie van Karskens lezen we dat het gaat om complotten omtrent 9/11 en de maanlanding, en om het bagatelliseren van de Holocaust. Moet daar nou ruimte voor zijn op de werkvloer?

‘Godfather van rechts Nederland’

Het zijn ‘toevallig’ allemaal onderwerpen waar we FVD ook vaak over horen. Thierry Baudet trok vorig jaar de maanlanding in twijfel en noemde 9/11 een ‘inside job’, na vragen van Geert Wilders. De banden met FVD worden nog zichtbaarder wanneer we kijken naar wie er op de foto staat van Gert Jan Mulder, die zichzelf de ‘Godfather van rechts Nederland’ noemt en lid is van de Raad van Toezicht (RvT) die Karskens op non-actief heeft gesteld.

Recent organiseerde hij een barbecue en plaatste een foto van het gezelschap op X met de boodschap: ‘All in the family: saamhorigheid, compassie en eensgezindheid. Het vertrouwen in de toekomst is nog nooit zo groot geweest! #ongehoord’.

Hij plaatste deze foto ‘toevallig’ net na de reactie van Karskens met de hashtag #Ongehoord, verwijzend naar Ongehoord Nederland. Op de foto zien we de partijleider van Forum, Thierry Baudet, FVD-Statenlid Ralf Dekker en Joost Niemoller, een vaak geziene gast bij het partijprogramma Forum Inside.

“Er zijn geen banden met FVD, behalve persoonlijke,” aldus Dekker, maar dat valt zwaar te betwijfelen. Naast Niemoller is FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen mede-oprichter van de omroep. Als we kijken naar wie is vertrokken en wie er overblijven, lijkt het erop dat de vriendjes van Forum hebben gewonnen.

Raisa Blommestijn

Iemand die het geluid van Forum voor Democratie goed vertolkt, is voormalig FVD-cursist Raisa Blommestijn. Met haar terugkeer zullen de onderwerpen waar Baudet zich zorgen om maakt ook terugkeren. Blommestijn spreekt openlijk over zaken als ‘omvolking’ en gebruikt termen als ‘negers’ en ‘negroïde primaten’ – uitspraken waarvoor ze momenteel door het OM wordt vervolgd.

Wanneer een gast als Filip De Winter over omvolking spreekt, kan ze niets anders doen dan zwijgen en hem volledig zijn gang laten gaan. Geen enkele kritische vraag komt bij haar op, want dat is blijkbaar niet haar taak.

Daarnaast maakt ze zich op X boos om van alles, vooral voor de likes en donaties. Dit is niet zomaar, aangezien ze als presentatrice op een gegeven moment 1.575 euro per aflevering verdiende. Dit riante salaris stopte echter toen Arnold Karskens genoeg kreeg van haar loze beloften om haar gedrag op Twitter te verbeteren.

Nu Karskens is verwijderd, is de belemmering om valse informatie te verkondigen verdwenen. Ze kan nu haar gang gaan zonder dat iemand haar nog zal tegenhouden.

Haar collega Krispijn valt in dezelfde categorie. Net als Blommestijn zijn geld en ophef zijn drijfveren. Hij gaf zelf eerlijk toe dat hij zijn mond hield uit angst voor ‘grote financiële gevolgen’, oftewel het verlies van zijn baantje. Dat maakt hem allesbehalve integer, en wie weet is zijn keuze opnieuw beïnvloed door de angst zijn baan als ‘journalist’ kwijt te raken.

We zullen het nooit weten, totdat de volgende ruzie aanbreekt in wappieland.

Venijnig antisemitisme

Nu de grote boze wolf genaamd Karskens is verdwenen, vertelt Krispijn het ‘echte verhaal’ bij zijn vrienden van De Andere Krant. Dit blad wordt door het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) beschuldigd van antisemitische complottheorieën, iets wat hem niet afschrikt.

In de reactie van Karskens is te lezen dat de RvT op de hoogte was van het venijnige antisemitisme van George Woodham. Krispijn wast het antisemitisme van de eindredacteur van Ongehoord Nederland en tevens voormalig lijsttrekker FVD Utrecht schoon door hem de ‘minst antisemitische persoon’ te noemen die hij kent. Dat zijn grote woorden voor iemand die van antisemitisme wordt beschuldigd.

En dat is nog niet alles, want hij beklaagt zich ook dat er onvoldoende ruimte is voor kritiek op Israël. Kennelijk is de wens dat Ongehoord Nederland, net als andere NPO-omroepen, meer moet luisteren naar het verhaal van de terroristische organisatie Hamas dan naar dat van onze Joodse bondgenoot Israël.

De vloek van Fortuyn

De bondgenoten en vrienden van de ‘nieuwe wind’ bij Ongehoord Nederland, zoals De Andere Krant, tonen duidelijk welke richting ze op zullen gaan. Met de terugkeer van Raisa Blommestijn is ophef onvermijdelijk. Gezien de banden van de omroep met FVD en de wens om het rechtse kabinet te ondermijnen, lijkt de omroep de koers van Forum Inside op de NPO te volgen.

Kortom, deze machtsstrijd binnen Ongehoord Nederland kent enkel verliezers. Het lijkt erop dat opnieuw een rechtse organisatie verloren gaat aan de vloek van Fortuyn, en misschien wel meer.