Buitenland

Rusland versterkt beveiliging kerncentrale Koersk na Oekraïense opmars

14-08-2024 10:45

Een colonne van de Russische strijdkrachten op weg naar het Sudzhansky-district van de Koersk-regio. Foto @Persdienst van het Russische ministerie van Defensie/AP

De Russische autoriteiten verscherpen de beveiligingsmaatregelen rond de kerncentrale in Koersk, naar aanleiding van de recente inval van Oekraïense troepen in de grensregio.

 

Redactie, TPO, 14 augustus 2024 – De Russische Nationale Garde richt zich vooral op het monitoren van Oekraïense drones die zich in de nabijheid van de nucleaire faciliteiten bevinden, meldt het ANP.

Oekraïnse opmars

Oekraïense troepen hebben de afgelopen week snel terrein gewonnen in de regio Koersk, wat internationale speculaties heeft aangewakkerd over mogelijke aanvallen op de kerncentrale.

Hoewel het lijkt dat de centrale een strategisch doel zou kunnen zijn, wordt betwijfeld of dit plan haalbaar is, aangezien Oekraïense eenheden nog zeker 30 kilometer van de kerncentrale verwijderd zijn.

Drones en energiefaciliteiten in het vizier

Afgelopen nacht claimden Russische autoriteiten in Koersk 37 Oekraïense drones uit de lucht te hebben geschoten. Het is onduidelijk wat de specifieke doelwitten van deze drones waren.

Oekraïne stelt dat Rusland met drones energiefaciliteiten heeft aangevallen, wat leidde tot tijdelijke stroomuitval voor sommige inwoners.