Buitenland

Frankrijk start onderzoek naar onlinehaat tegen Algerijnse olympisch kampioene

14-08-2024 14:11

Imane Khelif (AP Photo/John Locher, File)

Frankrijk neemt de klachten van de Algerijnse olympisch kampioen boksen bij de vrouwen, Imane Khelif, serieus en schakelt de afdeling tegen onlinehaat van het Openbaar Ministerie in om een onderzoek te starten.

 

Redactie, TPO, 13 augustus 2024 – Khelif, die tijdens de Olympische Spelen werd beschuldigd een man te zijn, heeft te maken gekregen met beledigingen en scheldpartijen op sociale netwerken.

Khelif’s advocaat bevestigt aan de Amerikaanse nieuwssite Variety dat onder anderen techmagnaat Elon Musk en schrijfster J.K. Rowling worden genoemd in de aanklacht voor het online aanvallen.

 

Uitsluiting

Khelif raakte ongewild betrokken bij een publieke discussie over het geslacht, wat vorig jaar resulteerde in uitsluiting van het WK in New Delhi. De internationale boksbond IBA stelde dat Khelif niet door een gendertest was gekomen, omdat er XY-chromosomen en een te hoog testosterongehalte zouden zijn vastgesteld.

Als iemand een X-chromosoom en een Y-chromosoom heeft, is diegene in de regel van het mannelijk geslacht. In het geval van twee X-chromosomen is diegene in de regel van het vrouwelijk geslacht.

Deze beslissing werd echter niet erkend door de organisatie van de Olympische Spelen. Volgens IOC-voorzitter Thomas Bach bestond er geen twijfel over Khelif’s geslacht, in een dagelijkse briefing zei hij:

“Laten we heel duidelijk zijn, we hebben het over vrouwenboksen. We hebben twee boksers die als vrouw zijn geboren, als vrouw zijn opgegroeid, een paspoort als vrouw hebben en al vele jaren als vrouw hebben deelgenomen. Dit is de duidelijke definitie van een vrouw. Er is nooit enige twijfel geweest over het feit dat zij een vrouw zijn.”

Onderzoek naar cyberintimidatie

“Khelif heeft besloten een nieuwe strijd te beginnen, een strijd voor gerechtigheid, waardigheid en eer”, geeft advocaat Nabil Boudi als toelichting bij de klacht tegen ‘digitaal lynchen’ die hij indiende nadat Khelif goud had gewonnen.

De Franse aanklager kondigde woensdag een onderzoek aan vanwege de beschuldigingen van “cyberintimidatie op basis van geslacht, publieke belediging op basis van geslacht, en publiek aanzetten tot discriminatie en belediging op basis van afkomst.”