Buitenland

Maker apenpokken-vaccin vraagt toestemming voor gebruik bij kinderen

16-08-2024 15:09

Onderzoek in een laboratorium @Pixabay

Bavarian Nordic, de enige producent van in Europa goedgekeurde vaccins tegen mpox, streeft ernaar om het vaccin ook beschikbaar te maken voor jongeren van 12 tot 17 jaar.

 

Redactie, TPO, 16 augustus 2024 – Momenteel is het vaccin alleen goedgekeurd voor volwassenen boven de 18 jaar. Het Deense biotechnologiebedrijf vraagt daarom de Europese toezichthouder om uitbreiding van de goedkeuring naar deze jongere leeftijdsgroep, laten ze vrijdag in een verklaring weten.

In de Verenigde Staten verleende medicijnwaakhond FDA in 2022 noodtoestemming voor het gebruik van het vaccin bij jongeren, na de eerste wereldwijde uitbraak van mpox, ook bekend als apenpokken.

De afgelopen dagen waarschuwden internationale gezondheidsorganisaties voor een nieuwe, besmettelijkere variant van het virus die momenteel veel voorkomt in landen als de Democratische Republiek Congo, Burundi, Rwanda, Oeganda en Kenia.

Verwachte beslissing

Bavarian Nordic verwacht dat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) mogelijk in het vierde kwartaal van dit jaar een besluit zal nemen over de goedkeuring van het vaccin voor jongeren.

Tussentijdse onderzoeksresultaten onder meer dan driehonderd jongeren en meer dan tweehonderd volwassenen suggereren dat het vaccin even veilig is voor 12- tot 17-jarigen als voor volwassenen.