Buitenland

Bavarian Nordic verhoogt productie van mpox-vaccin

17-08-2024 15:28

Onderzoek in een laboratorium @Pixabay

Het Deense bedrijf Bavarian Nordic, dat een cruciale rol speelt in de bestrijding van mpox, kondigt aan de productie van zijn vaccin op te voeren.

 

Redactie, TPO, 17 augustus 2024 – Het bedrijf verwacht dit jaar nog eens 2 miljoen extra doses te kunnen leveren. Daarnaast is het van plan technologie te delen met Afrikaanse fabrikanten, zodat het vaccin ook in Afrika geproduceerd kan worden, meldt het bedrijf. 

Doelstelling van 10 miljoen doses

In een recente update na overleg met de gezondheidsdienst van de Afrikaanse Unie, meldde Bavarian Nordic dat het tegen het einde van 2025 verwacht 10 miljoen doses van het mpox-vaccin te hebben geproduceerd.

Het bedrijf, dat verantwoordelijk is voor het enige goedgekeurde mpox-vaccin in Europa en de Verenigde Staten, heeft ook een voorraad opgebouwd om snel te kunnen reageren op uitbraken van de ziekte, die ook bekendstaat als apenpokken.

Nieuwe variant leidt tot internationale noodsituatie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft eerder deze week de uitbraak van mpox in de Democratische Republiek Congo uitgeroepen tot een internationale noodsituatie.

De uitbraak wordt veroorzaakt door een nieuwe variant van de ziekte, de clade 1b-variant, die besmettelijker en ziekmakender lijkt te zijn.

Deze variant is inmiddels ook in andere Afrikaanse landen en zelfs in Zweden vastgesteld.