Buitenland

Hamas overwoog het opgraven van eeuwenoude graven van Britse soldaten

18-08-2024 09:43

Yahya Sinwar, leider van terreurorganisatie Hamas. Foto @Ashraf Amra/AFP/Getty Images

De Palestijnse terreurorganisatie Hamas had plannen om eeuwenoude graven van Britse soldaten in de Gazastrook op te graven en de stoffelijke resten te gebruiken als drukmiddel om de Britse regering te chanteren. Het moest het Verenigd Koninkrijk ervan weerhouden de ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen.

 

Redactie, TPO, 18 augustus 2024 – Het plan staat beschreven in een zeven pagina’s tellend gedetailleerd document dat soldaten van het Israelisch defensieleger (IDF) in Gaza hebben gevonden, meldt i24News.  Het plan is gedateerd op 5 oktober 2022.

Het document zou in verband staan met Yahya Sinwar, destijds de Hamas-leider in Gaza, die later de slachtpartij van 7 oktober zou organiseren. Onlangs werd hij benoemd tot de nieuwe leider van het Hamas-politbureau na de dodelijke aanslag op Ismail Haniyeh in Teheran eind juli.

Stoffelijke resten van meer dan 3000 soldaten

Het document beschrijft de strategie van de jihadisten om de Britse regering onder druk te zetten haar standpunt over Jeruzalem te heroverwegen. Het is opgesteld nadat de toenmalige premier Liz Truss aankondigde om de Britse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen.

De Commonwealth War Graves Commission beheert een begraafplaats in het centrum van Gaza, waar graven van christelijke en enkele joodse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog te vinden zijn.

Volgens de Commonwealth War Graves Commission bevinden zich op Gaza War Cemetery 3.217 Gemenebest-graven uit de Eerste Wereldoorlog, waarvan 781 niet geïdentificeerd zijn. Er zijn 210 graven uit de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zijn er 30 naoorlogse graven en 234 oorlogsgraven van andere nationaliteiten.