Buitenland

Israël ‘voorzichtig optimistisch’ over nieuw Amerikaans voorstel voor wapenstilstand Gaza

18-08-2024 10:10

Palestijnen op een straatmarkt in Deir al-Balah, midden van de Gazastrook, 15 augustus 2024. Foto @Ahmad Salem/Bloomberg

Israël spreekt van “voorzichtig optimisme” over de vooruitzichten voor een wapenstilstand in Gaza na hooggeplaatste gesprekken met bemiddelaars over een nieuw Amerikaans voorstel, waarbij de verantwoordelijkheid bij Hamas wordt gelegd om bezwaren te laten vallen.

 

Redactie, TPO, 18 augustus 2024 – Het kantoor van Benjamin Netanyahu verklaart dat de premier met zijn onderhandelaars heeft gesproken na hun terugkeer van twee dagen van ontmoetingen met hoge Qatarese en Egyptische delegaties, meldt Bloomberg. Zij dienden als tussenpersonen met de Palestijnse islamistische groepering.

Ook aanwezig bij de gesprekken in Doha was CIA-directeur William Burns. Hij vertegenwoordigde de Amerikaanse regering, die graag een einde wil maken aan de meer dan 10 maanden durende oorlog in Gaza. Een oorlog die zich inmiddels heeft uitgebreid naar ook andere fronten in het Midden-Oosten.

De onderhandelaars “uitten tegenover de premier voorzichtig optimisme over de mogelijkheid van vooruitgang in het akkoord, in overeenstemming met het bijgewerkte Amerikaanse voorstel,” aldus de verklaring.

Drie-fasenplan uit mei

Amerikaanse functionarissen geven aan dat de inspanningen om een wapenstilstand in Gaza te bereiken de laatste fase ingaat na de presentatie van een nieuw wapenstilstandsvoorstel. Dit voorstel vertoont veel overeenkomsten met een plan dat eerder in mei door president Joe Biden werd onthuld.

Het drie-fasenplan uit mei roept op tot een onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden, de uitwisseling van gijzelaars voor gevangenen, een gedeeltelijke terugtrekking van Israëlische troepen en de terugkeer van Palestijnse burgers naar het noorden van de Gazastrook.

Israël wil twee strategische corridors

Het plan stuit echter op enkele belangrijke obstakels. Israël staat erop om troepen te behouden langs twee strategische corridors, een kwestie die centraal staat in de onderhandelingen.

Daarnaast is er bezorgdheid over de vraag hoe Hamas-militanten kunnen worden verhinderd om terug te keren naar Noord-Gaza zodra de vijandelijkheden zijn gestopt.

Ook is er onenigheid over hoeveel gijzelaars kunnen en moeten worden vrijgelaten in de eerste fase van de wapenstilstand.

Onderhandelingen zonder aanwezigheid Hamas

De Israëlische regering heeft verklaard dat ze hoopt dat de intense druk van de Verenigde Staten en de bemiddelaars op Hamas, het verzet van de groep tegen het Amerikaanse voorstel zal breken en zal leiden tot een doorbraak in de onderhandelingen.

Vertegenwoordigers van Hamas, dat door de VS als een terroristische organisatie is aangemerkt, hebben echter geweigerd deel te nemen aan de recente gesprekken, wat de onderhandelingen verder bemoeilijkt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, is zondag afgereisd naar de regio in de hoop een wapenstilstandsovereenkomst te sluiten na maanden van moeizame onderhandelingen. Maandag staat er een ontmoeting gepland tussen Blinken en Netanyahu.

Lees ook: Hamas functionaris Osama Hamdan: ‘Een staakt-het-vuren is één ding, en overgave is iets anders’