Binnenland

Van Weel noemt werkklimaat bij Rotterdamse politie ‘schokkend’

21-08-2024 14:31

Illustratiefoto @Bas-112fotografie/Shutterstock

Minister van Justitie en Veiligheid David van Weel (VVD) noemt het rapport over het werkklimaat bij de politie in het centrum van Rotterdam “schokkend”, maar mengt zich niet direct in de kwestie. Hij vertrouwt in de aanpak van die Rotterdamse korpschef.

 

Redactie, TPO, 21 augustus 2024 – Uit het onderzoek blijkt dat agenten van het Basisteam Centrum klagen over racisme, seksisme en buitensporig geweld door collega’s.

Van Weel benadrukt dat elke politieagent recht heeft op een veilige werkomgeving. Dat dit in Rotterdam lange tijd niet het geval is geweest, vindt hij zorgwekkend en onacceptabel: “Daar moet wat aan gebeuren,” stelt de minister voor aanvang van het kabinetsoverleg over de begroting, aldus het ANP.

Hoewel de minister de situatie serieus neemt, mengt hij zich niet direct in de kwestie. Hij heeft er “vol vertrouwen” in dat de Rotterdamse korpschef Fred Westerbeke de problemen zal aanpakken.

Het onderzoek kwam tot stand op aandringen van de Nederlandse Politiebond (NPB), die meldingen ontving van de problemen binnen het Basisteam Centrum. De politietop noemt het onveilige werkklimaat onacceptabel en benadrukt dat dit grondig onderzocht moet worden, gevolgd door passende maatregelen.

‘Cultuurveranderingen kosten tijd’

Martin Sitalsing, politiechef Noord-Nederland en verantwoordelijk voor diversiteit, reageert tegen EenVandaag op de bevindingen van het onderzoek en benadrukt dat de politie, als voorbeeldfunctie in de samenleving, extra verantwoordelijk is om dit probleem aan te pakken.

Sitalsing erkent dat de omgeving waarin agenten werken, zoals ingewikkelde wijken, invloed kan hebben op hun gedrag. Dat zou soms tot vervorming leiden. De politie is volgens hem daarom al bezig met het verbeteren van deze situatie, onder andere door trainingen aan te bieden aan leidinggevenden om beter om te gaan met complexe situaties.

Volgens Sitalsing is het belangrijk dat de politie blijft werken aan de mobiliteit van medewerkers en open blijft staan voor gesprekken over deze thema’s. Hoewel er verbeteringen plaatsvinden, benadrukt de politiechef dat cultuurveranderingen tijd kosten. Hij schat dat het vijf tot tien jaar kan duren voordat de politie volledig is getransformeerd.

‘Tot in de volle breedte aanpakken’

Hij pleit ervoor dat de politie de tijd krijgt om te leren en te verbeteren: “We kunnen niet zomaar iedere keer bij ieder incident de leiding vervangen. Die moet ook de gelegenheid krijgen om te verbeteren op zo’n ingewikkeld vraagstuk en te zorgen dat ze daarmee naar de toekomst toe juist veel effectiever kunnen zijn om hier goed mee om te kunnen gaan.”

De frequentie van de meldingen is volgens Sitalsing ook echt toegenomen, ook omdat mensen eerder aan de bel zouden durven te trekken: “We laten ook zien waar de norm is. Tot hier en niet verder, daar wordt ook tegenop getreden. En we laten ook zien dat straffen niet altijd het middel is om te gebruiken.

“We moeten dit vraagstuk in de volle breedte aanpakken,” aldus Sitalsing.