Buitenland

Drie doden en acht gewonden bij steekpartij op Duits stadsfeest

24-08-2024 10:11

Mes
Shutterstock.

In de Duitse stad Solingen zijn vrijdagavond drie mensen om het leven gekomen en acht mensen gewond geraakt bij een aanval met een mes tijdens het ‘Festival of Diversity’, een evenement ter gelegenheid van het 650-jarig bestaan van de stad. De Duitse politie is een grote zoekactie gestart naar de dader, volgens getuigen gaat het om een ‘man met zuidelijke uitstraling’, die nog voortvluchtig is.

 

Redactie, TPO, 24 augustus 2024 – De aanval vond plaats op een centraal plein, de Fronhof, in het centrum van de stad. Volgens de autoriteiten gaat het om een alleen handelende dader. Verder is er nog weinig informatie over identiteit en motief, meldt het ANP.

Speciale politie-eenheden doorzoeken de omgeving en getuigen worden ondervraagd. De politie heeft ook een online tiplijn geopend voor mensen die beeldmateriaal van de aanval hebben of aanvullende informatie kunnen verstrekken.

‘Zuidelijke uitstraling’

Duitse media delen meer informatie over de dader, volgens Bild gaat het om een man met een “zuidelijke uitstraling” en een volle baard. De politie wil dit nog niet bevestigen.

Dit meldt Bild:
► Man, 20 – 30 jaar oud
► 1,70 – 1,75 meter hoog
► zuidelijke uitstraling
► atletisch postuur
► Dikke, korte, volle baard
► gekleed in het zwart, cap

Plassen bloed

De aanval vond plaats kort na 21.30 uur, tijdens een concert op het plein. Een ooggetuige vertelt aan het Solinger Tageblatt dat hij zag dat er iets mis was toen de zangeres op het podium vreemd reageerde en dat er vervolgens mensen op de grond vielen in plassen bloed.

Een concert van dj Topic op een ander plein werd uiteindelijk ook stilgelegd, maar op verzoek van beveiligers speelde hij zo’n tien tot vijftien minuten langer door om paniek te voorkomen. Pas daarna werden de bezoekers op de hoogte gesteld van de aanslag en verzocht om de locatie rustig te verlaten.

“Ik bleef doorspelen, ondanks dat het verschrikkelijk moeilijk was”, verklaart de dj in een bericht op Instagram.

Diep geschokt

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Nancy Faeser, verklaart diep geschokt te zijn door de aanval en benadrukt dat de autoriteiten alles in het werk stellen om de dader te vinden en de achtergrond van de aanval te achterhalen.

Ze staat in nauw contact met haar collega in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar Solingen zich bevindt. De minister-president van Noordrijn-Westfalen, Hendrik Wüst, spreekt eveneens zijn afschuw uit over het brute geweld dat de stad heeft getroffen.

Delegatie uit Gouda

Ook de burgemeester van Gouda, Pieter Verhoeve, was vrijdagavond in de stad aanwezig. “De Goudse delegatie is veilig in het hotel ondergebracht”, schrijft Verhoeve zelf op X. Gouda en Solingen zijn zustersteden. De feestelijke avond kreeg “een gruwelijk einde”, aldus Verhoeve.

Hij wenst “alle nabestaanden, onze zusterstad en burgemeester en vriend Tim Kurzbach alle sterkte.” Volgens de woordvoerder van Verhoeve was de burgemeester samen met wethouders Thierry Van Vugt en Michiel Bunnik in Solingen.

 

Vanwege het incident zijn alle festiviteiten, die tot zondag zouden duren, afgelast.