Buitenland

Onderzoek naar mogelijke doodslag bij zinken zeiljacht Sicilië

24-08-2024 12:29

Een vissersboot op zee tijdens zoekoperaties bij het gezonken zeiljacht Bayesian, voor de kust van Porticello, Italië, op 22 augustus. Foto: Bloomberg.

De Italiaanse justitie doet onderzoek naar mogelijke doodslag en nalatigheid in verband met het zinken van het Britse luxejacht Bayesian voor de kust van Sicilië. Het incident heeft geleid tot de dood van zeven mensen. Wie verantwoordelijk wordt gehouden voor de doodslag is nog niet bekend.

 

Redactie, TPO, 24 augustus 2024 – Aanklager Ambrogio Cartosio laat weten dat er op dit moment geen verdachten zijn en dat het onderzoek wordt uitgevoerd tegen “onbekenden”, zo meldt Bloomberg.

Het 56 meter lange zeiljacht zonk op 19 augustus om 4:38 uur lokale tijd, ongeveer 800 meter uit de kust van Porticello, nabij Palermo. Van de 22 mensen aan boord werden vijftien gered, waaronder de echtgenote van de eigenaar, Mike Lynch. Lynch, een bekende Britse zakenman in de tech-industrie, kwam samen met zijn 18-jarige dochter Hannah om het leven bij de ramp.

De Italiaanse brandweer heeft een week lang intensief gezocht naar de lichamen van de slachtoffers die vastzaten in het gezonken schip op ongeveer vijftig meter diepte. De eerste vijf lichamen werden gevonden in een cabine aan de linkerkant van het schip, dichtbij het wateroppervlak. Het laatste lichaam, dat van Hannah Lynch, werd op vrijdag geborgen.

Schip had niet zo snel mogen zinken

De oorzaak van het zinken is nog niet duidelijk, en deskundigen hebben verklaard dat het schip normaal gesproken niet zo snel had mogen zinken. Justitie sluit nog geen enkele oorzaak uit en onderzoekt of er mogelijk procedures niet goed zijn opgevolgd. De kapitein, bemanning en passagiers van het schip zijn niet getest op alcohol of drugs, omdat de prioriteit lag bij eerste hulp aan gewonde overlevenden.

Geen van de overlevenden kan juridisch worden verhinderd om Italië te verlaten, maar zij worden wel geacht mee te werken aan het onderzoek. Een van de overlevenden is een Nederlands bemanningslid.

Lees ook: Lichaam van vermiste dochter Britse magnaat gevonden bij gezonken jacht Sicilië