Buitenland

Brandstichting synagoge ‘antisemitische terreurdaad’, Algerijn opgepakt

25-08-2024 12:39

French President Emmanuel Macron
Franse president Emmanuel Macron. Gonzalo Fuentes/AP.

De Franse autoriteiten onderzoeken de brandstichting bij de Beth Yaacov-synagoge in de stad La Grande Motte zaterdag als een mogelijke terreurdaad. In het hele land is de beveiliging van Joodse locaties aangescherpt. De politie heeft zaterdagavond een verdachte aangehouden in het nabijgelegen Nîmes, samen met twee andere personen.

 

Redactie, TPO, 25 augustus 2024 – President Emmanuel Macron veroordeelt de aanval scherp en stelt dat “de strijd tegen antisemitisme een constante strijd is, één van een verenigde natie.” Hij dringt aan op nationale eenheid in het bestrijden van antisemitisme en terrorisme, meldt Bloomberg.

Franse media berichten dat de verdachte een 33-jarige Algerijn is, die zo’n tien jaar geleden naar Frankrijk kwam. De man werd bij zijn arrestatie neergeschoten door een anti-terreureenheid, nadat hij zelf het vuur had geopend. Hij is gewond naar het ziekenhuis gebracht.

De Franse premier Gabriel Attal benadrukt dat de aanval opnieuw gericht was tegen de Joodse gemeenschap vanwege hun geloof en noemt het “een antisemitische daad.” Hij roept op om krachtig terug te vechten tegen antisemitisme. Sinds 7 oktober is er volgens Attal een toename van antisemitische incidenten in heel Frankrijk.

Intentie om te doden

Twee auto’s werden zaterdag voor de synagoge in brand gestoken, waarbij een gasfles in een van de voertuigen ontplofte. De explosie veroorzaakte schade aan de synagoge en verwondde een politieagent. Er waren op het moment van de aanval geen gelovigen in het gebouw aanwezig.

Camerabeelden tonen dat een persoon de auto’s in brand steekt. Volgens burgemeester Stéphan Rossignol droeg de verdachte een Palestijnse vlag. Yonathan Arfi, voorzitter van de Franse Joodse organisatie CRIF, spreekt van een “gerichte aanval” en benadrukt dat de aanwezigheid van een gasfles wijst op een intentie om te doden.