Buitenland

Griekenland vreest nieuwe golf aan bosbranden door sterke ‘meltemia’-winden

26-08-2024 13:29

Foto: Nick Paleologos/Bloomberg.

Griekenland vreest maandag een nieuwe golf aan bosbranden, nu er sterke winden vanuit het noorden over de Egeïsche Zee waaien. Het risico op branden is bijzonder hoog in Athene en de omliggende regio Attica, evenals op het schiereiland Peloponnesos, het eiland Evia en de noordelijke Egeïsche Zee-eilanden Samothraki en Thasos.

 

Redactie, TPO, 26 augustus 2024 – De winden, bekend als de meltemia, verhogen de brandrisico’s in deze gebieden. Hoewel de temperaturen later op de dag naar verwachting zullen dalen door opkomende stormen op het vasteland, blijft het gevaar voor bosbranden groot, meldt Bloomberg.

Al 81 bosbranden

In de afgelopen dagen zijn er al 81 bosbranden uitgebroken. Een van deze branden ontstond in een diepe, moeilijk toegankelijke kloof op de berg Olympus, de hoogste berg van Griekenland. De autoriteiten blijven waakzaam terwijl de brandweer intensief werkt om de verspreiding van de branden tegen te gaan.

Griekenland wordt deze zomer hard getroffen door extreme weersomstandigheden, waaronder hittegolven en bosbranden. Ook andere landen in de Balkan en het Middellandse Zeegebied worden momenteel getroffen door hoge temperaturen en stormen.

De weersverwachtingen voorspellen dat de hitte zich halverwege deze week zal uitbreiden naar Midden-Europa.