Buitenland

Scholz in Solingen: asielzoekers sneller uitzetten en strengere wapenregels

26-08-2024 14:04

Olaf Scholz. Foto @Oliver Bunic/Bloomberg

Bondskanselier Olaf Scholz wil de wapenwetgeving in Duitsland aanscherpen en de uitzetting van afgewezen asielzoekers versnellen. Dat zei hij maandag in Solingen, waar vrijdag drie mensen om het leven kwamen en acht anderen gewond raakten.

 

Redactie, TPO, 26 augustus 2024 – Een Syrische man, Issa Al H., die niet uitgezet werd na een afgewezen asielaanvraag, wordt verdacht van de aanval en lidmaatschap van de extremistische groepering Islamitische Staat, meldt Bloomberg.

Scholz bezocht maandag de plek van de aanval en noemde het incident “terrorisme”. Hij kondigde aan dat er snel strengere regels voor wapenbezit, vooral voor messen, zullen worden ingevoerd. Scholz benadrukte ook het belang van een effectievere uitzetting van mensen die geen verblijfsrecht in Duitsland hebben, waarbij hij wees op een recente wet die de effectiviteit van uitzettingen aanzienlijk heeft verbeterd.

 

Debat over immigratie aangewakkerd

De steekpartij heeft het debat over immigratie in Duitsland opnieuw aangewakkerd, met kritiek van oppositiepartijen dat de regering onvoldoende doet om illegale immigratie te voorkomen. Dit debat is bijzonder relevant in aanloop naar de verkiezingen in Saksen en Thüringen, waar de anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland (AfD) volgens peilingen de grootste partij kan worden.

Ondanks deze populariteit is het onwaarschijnlijk dat de AfD deel uit zal maken van een regionale regering, aangezien rivaliserende partijen hebben beloofd samen te werken om hen buiten de macht te houden. Op nationaal niveau staat de AfD tweede in de peilingen, achter de conservatieve CDU/CSU, terwijl de Sociaaldemocraten van Scholz derde staan.

Gerichte aanvallen

Issa Al H. wordt beschuldigd van drie keer moord, acht keer poging tot moord en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Hij zou zijn slachtoffers gericht hebben aangevallen op de nek en het bovenlichaam. Regionale autoriteiten liggen onder vuur omdat zijn uitzetting na een afgewezen asielaanvraag niet is uitgevoerd.

Lees ook: IS eist dodelijke steekpartij Solingen op, 26-jarige Syriër opgepakt