Buitenland

Opnieuw dodelijke Russische luchtaanvallen op Oekraïne

27-08-2024 08:44

Mensen schuilen in een metro-station in Kiev, gedurende een Russische luchtaanval op maandag 26 augustus. Foto: Roman Pilipey/AFP/Getty Images.

Rusland heeft maandagnacht en dinsdagochtend opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op Oekraïne, met meerdere regio’s als doelwit. Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn hierbij zeker vier mensen om het leven gekomen.

 

Redactie, TPO, 27 augustus 2024 – Twee van de slachtoffers vielen toen een hotel in Kryvy Rih werd geraakt. In Zaporizja kwamen twee anderen om het leven door droneaanvallen, meldt het ANP.

In de hoofdstad Kiev is de luchtverdediging herhaaldelijk in actie gekomen. Het militaire bestuur van de regio meldt dat er ‘s nachts meerdere Russische aanvalsgolven waren, uitgevoerd met drones en raketten. Getuigen in Kiev spreken van herhaalde explosies.

Aanzienlijke schade energie-infrastructuur

Deze aanvallen volgen op een reeks luchtaanvallen van Rusland op maandag. Bij die aanvallen werden meer dan tweehonderd drones en raketten ingezet, waarbij zeker zeven doden vielen en aanzienlijke schade werd aangericht aan de energie-infrastructuur. De omvang van de aanval op dinsdag is nog niet volledig duidelijk.

De stad Kryvyi Rih, ongeveer 400 kilometer ten zuidoosten van Kiev, werd maandagavond ook zwaar getroffen. Hierbij kwam een persoon om het leven en raakten vier anderen gewond. Lokale autoriteiten vrezen dat er nog meerdere mensen onder het puin liggen.

Biden veroordeelt aanvallen

Volgens een Oekraïense luchtmachtcommandant waren de aanvallen op maandag de grootste sinds het begin van de oorlog ruim 2,5 jaar geleden. President Volodymyr Zelensky spreekt van “veel schade”, terwijl de Amerikaanse president Joe Biden de aanvallen op de Oekraïense infrastructuur scherp veroordeelt.

De situatie blijft gespannen; de Oekraïense autoriteiten bereiden zich voor op verdere aanvallen.

Lees ook: Grote raket- en drone-aanval op Oekraïne: stroomuitval in diverse steden

Lees ook: Een sprankje licht in de oorlog met Rusland: de energiesector van Oekraïne