Buitenland

VN-waakhond onderzoekt veiligheid kerncentrale in Koersk

27-08-2024 10:13

Rafael Grossi. Foto: Bloomberg.

De directeur-generaal van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), Rafael Mariano Grossi, leidt dinsdag een missie naar de kerncentrale in de Russische regio Koersk om de veiligheidssituatie ter plaatse te beoordelen. De kerncentrale bevindt zich nabij gebied dat eerder deze maand door Oekraïne is ingenomen tijdens een grensoverschrijdende operatie.

 

Redactie, TPO, 27 augustus 2024 – Grossi benadrukt dat de veiligheid van nucleaire installaties onder geen enkele omstandigheid in gevaar mag komen. “Het is cruciaal dat ik de situatie met eigen ogen zie”, aldus Grossi in een verklaring. De technologie in de Koersk-centrale, die dateert uit het Sovjettijdperk, is bijzonder kwetsbaar voor ongelukken vergelijkbaar met de ramp in Tsjernobyl als de centrale wordt geraakt door artillerie- of raketvuur, meldt Bloomberg.

 

 

Zorgen over nucleaire veiligheid

De VN-missie komt op een moment dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne tweeënhalf jaar aanhoudt en er toenemende zorgen zijn over de nucleaire veiligheid in de regio. Diplomaten van het IAEA waarschuwen voor een mogelijk radiologisch incident dat wereldwijde gevolgen kan hebben.

Volgens Rusland kan een aanval op de Koersk-centrale de wereldwijde nucleaire industrie ernstige schade toebrengen. Oekraïne beschuldigt Rusland op zijn beurt van het voorbereiden van een nucleaire noodsituatie.

Ondertussen hebben IAEA-inspecteurs op andere locaties in Oekraïne, zoals de door Rusland bezette kerncentrale in Zaporizja, geen bewijs gevonden over de verantwoordelijken achter recente drone-aanvallen op de grootste kerncentrale van Europa.

Druk op Poetin

De risico’s rondom de kerncentrale in Koersk onderstrepen de druk op de Russische president Vladimir Poetin, sinds het recente Oekraïense offensief. Experts maken zich vooral zorgen over de kwetsbaarheid van de gebruikte RBMK-technologie in Koersk, waar geen robuuste beschermingskoepels zijn om straling tegen te houden bij een ongeval, in tegenstelling tot modernere reactoren.