Buitenland

Politico: arrestatiebevel uitgevaardigd tegen broer Telegram-oprichter

28-08-2024 14:41

Telegram oprichter en CEO Pavel Durov. Foto @Bloomberg

De Franse autoriteiten streven naast Telegram-topman Pavel Durov ook naar de arrestatie van zijn broer, Nikolaj Durov, medeoprichter van de berichtendienst. De arrestatiebevelen zouden in maart zijn uitgevaardigd. Dit volgde op een undercoveronderzoek naar Telegram door de Franse overheid.

 

Redactie, TPO, 28 augustus 2024 – Dat zegt nieuwssite Politico, die inzage had in officiële documenten.

Het undercoveronderzoek onthulde dat een verdachte in een gesprek met Franse onderzoekers beweerde een jong kind te hebben misbruikt en besprak manieren om minderjarige meisjes te dwingen expliciete beelden te maken, aldus het ANP.

Telegram zou vervolgens hebben geweigerd de identiteit van de gebruiker vrij te geven, wat leidde tot frustratie bij de Franse autoriteiten.

Gebrek aan medewerking met de autoriteiten

De Franse regering beschuldigt Telegram ervan onvoldoende mee te werken met de autoriteiten. Bovendien zou het platform volgens hen door “tal van criminele organisaties” worden gebruikt.

Naast de broers Durov wordt in het document ook een andere Telegram-bestuurder, Ilja Perekopski, genoemd. Het is echter onduidelijk of tegen hem ook een arrestatiebevel is uitgevaardigd.

Pavel Durov werd gearresteerd toen hij met zijn privéjet in Frankrijk aankwam. Het blijft onzeker of verdere arrestaties volgen en welke stappen de Franse autoriteiten zullen ondernemen tegen Telegram.

Lees ook: Hoe de oprichter van Telegram veranderde van Rusland’s Mark Zuckerberg in een gezochte man