Binnenland

Herdenkingsjaar 80 Jaar vrijheid markeert nieuw tijdperk

28-08-2024 15:28

Illustratiefoto @Pixabay

Het herdenkingsjaar ’80 jaar vrijheid’, dat vanaf volgende maand begint en het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenkt en viert, biedt een kans om de traditie van herdenken en vieren te vernieuwen.

 

Redactie, TPO, 28 augustus 2024 – Volgens Wim van de Donk, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, kan dit jaar een kantelpunt zijn voor de toekomst: “Want tachtig jaar wordt ook honderd jaar”. Hij benadrukt dat hoewel overlevenden hun verhalen nu nog kunnen delen, een nieuwe generatie de traditie moet voortzetten, aldus het ANP.

De Tweede Wereldoorlog blijft voor het comité het centrale “ankerpunt” vanwege de ontmenselijking en het verlies van vrijheid en democratie die ermee gepaard gingen. Van de Donk onderstreept echter dat het belangrijk is om jonge mensen en nieuwe groepen op zinvolle manieren bij de herdenking te betrekken” “Oorlog en geweld raken ons allemaal.”

De voorzitter erkent dat voor sommige groepen en generaties de Tweede Wereldoorlog een ver verleden lijkt. “Sommigen zien het als geschiedenis, zoals de Tachtigjarige Oorlog,” merkt hij op. Toch blijft de oorlog van onverminderd belang. Tegelijkertijd beseft het comité dat mensen om verschillende redenen stilstaan bij vrijheid en herdenkingen.

Herdenking en viering in Mesch

Het lustrumjaar, dat op 12 september in het Zuid-Limburgse Mesch begint, betrekt juist om al die verschillende redenen veel mensen. Mesch was in 1944 de eerste Nederlandse plaats die werd bevrijd van de Duitse bezetting.

Bij de herdenking en viering in Mesch worden tien Amerikaanse, Engelse en Canadese veteranen verwacht, evenals koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Ze zullen met de Amerikaanse veteraan Kenneth Thayer in een legervoertuig vanuit België naar Mesch rijden.

De bevrijding van Zuid-Nederland in Mesch vormt het eerste hoofdthema van het lustrumjaar.

Jaar lang grote en kleine evenementen

Andere belangrijke herdenkingen volgen, zoals de herdenking van de Holocaust in januari, de bevrijding van Noordoost-Nederland in april en de dodenherdenking en Bevrijdingsdag op 4 en 5 mei.

Het jaar eindigt op 15 augustus, de dag dat met de Japanse capitulatie de Tweede Wereldoorlog in het hele Koninkrijk der Nederlanden tot een einde kwam.

Naast deze grote herdenkingen zullen er komend jaar door het hele land talloze andere grote en kleine evenementen plaatsvinden. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei coördineert deze activiteiten, in nauwe samenwerking met provincies en lokale comités.

Alle activiteiten worden samengebracht op de website vrijheid.nl.