Buitenland

Extra veiligheidsmaatregelen bij kerncentrale in Koersk

28-08-2024 19:12

Kerncentrale bij Koersk. De foto van Google Earth toont twee nieuwe Russische VVER-lichtwaterreactoren in aanbouw. De secundaire koepels die in aanbouw zijn, zijn te zien in het bovenste derde deel van de foto, grenzend aan buishallen en koeltorens aan de onderkant van de afbeelding. April, 2024

Er worden vanaf donderdag extra veiligheidsmaatregelen getroffen bij de kerncentrale in en rond het Russische Koersk. De toegang tot de plaats Koertsjatov, waar de centrale zich bevindt, wordt tijdelijk beperkt om de situatie te monitoren en te waarborgen.

 

Redactie, TPO, 28 augustus 2024 – Dat meldt de regionale gouverneur Aleksej Smirnov, aldus het ANP.

Oekraïense troepen trokken op 6 augustus Koersk binnen en hebben volgens Kiev inmiddels meer dan honderd plaatsen veroverd in de nabijgelegen Russische regio. De gevechten zouden zich momenteel op ongeveer 30 tot 40 kilometer van de kerncentrale bevinden.

Rusland heeft Oekraïne beschuldigd van aanvallen op het nucleaire complex.

IAEA: ‘Extreem ernstig risico op een nucleair ongeval’

Ondanks de oorlog tussen Oekraïne en Rusland functioneert de centrale nog steeds normaal. Rafael Grossi, directeur van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), waarschuwde dinsdag tijdens een bezoek aan de locatie voor het “extreem ernstige” risico op een nucleair ongeval.

Hij meldde ook dat Rusland hem op de hoogte had gesteld van vermeende droneaanvallen, maar gaf geen verdere details en wees geen specifieke schuldige aan.

Het Kremlin heeft woensdag aan het Russische staatspersbureau TASS laten weten dat de VN-atoomwaakhond “om begrijpelijke redenen” niet bevoegd is om de aanvallers te identificeren. De woordvoerder van het Kremlin stellen echter dat de betrokkenheid van Oekraïne “zo duidelijk is dat er geen twijfel over bestaat”.

Lees ook: VN-waakhond onderzoekt veiligheid kerncentrale in Koersk