Buitenland

Miljoenen mensen geëvacueerd na zware tyfoon in Japan

29-08-2024 19:15

Een man houdt zijn paraplu in de wind buiten het Hakata-station in Fukuoka, Japan, op 29 augustus 2024. Foto @Yuichi Yamazaki/AFP/Getty Images

Japan heeft het hoogste waarschuwingsniveau afgegeven voor meer dan vijf miljoen mensen na de komst van een van de zwaarste tyfoons in decennia. Tyfoon Shanshan heeft in het zuidwesten van het land minstens vier levens geëist en meer dan 90 mensen verwond. Honderdduizenden huishoudens zitten zonder stroom.

 

Redactie, TPO, 29 augustus 2024 – Op delen van het zuidelijke eiland Kyushu is een evacuatiebevel van niveau vijf uitgevaardigd, waarbij bewoners onmiddellijk actie moesten ondernemen om hun leven te redden door naar een veiligere locatie te verhuizen of hoger in hun huis te schuilen. In andere gebieden werd geadviseerd om te vertrekken, meldt de BBC.

Na de aanlanding verzwakte de tyfoon tot een zware tropische storm en trekt nu noordoostwaarts, met stortregens en ernstige verstoringen van het openbaar vervoer tot gevolg. Shanshan kwam rond 08:00 uur lokale tijd (Nederlandse tijd middernacht op woensdag) aan land in de prefectuur Kagoshima op het zuidelijke eiland Kyushu, aldus het Japanse Meteorologische Agentschap (JMA).

De tyfoon heeft een spoor van verwoesting achtergelaten, met beschadigde gebouwen, gebroken ramen door rondvliegend puin, ontwortelde bomen en omgeslagen auto’s.

Doden en gewonden door storm en aardverschuivingen

Dinsdagavond kwamen drie mensen uit hetzelfde gezin – een echtpaar in de 70 en een man in de 30 – om het leven door een aardverschuiving in centraal Japan, voorafgaand aan de komst van de tyfoon. Hun huis in Gamagori werd weggevaagd, terwijl twee andere vrouwelijke familieleden werden gered.

Donderdag bevestigde de politie een vierde dode, een 80-jarige man uit de prefectuur Tokushima, die werd bedolven nadat het dak van een huis instortte. Hij werd gered door de brandweer, maar overleed later in het ziekenhuis.

Waarschuwingen voor overstromingen

De JMA heeft een zeldzame “speciale waarschuwing” uitgegeven voor de krachtigste stormen, met waarschuwingen voor aardverschuivingen, overstromingen en grootschalige schade. Op Kyushu werden windsnelheden gemeten tot 252 km/u.

Veel evacuatiebevelen gelden voor het zuidelijke eiland, maar enkele zijn ook afgegeven voor centraal Japan.

Grote bedrijven zoals Toyota en Nissan sloten hun fabrieken vanwege de veiligheid van medewerkers en mogelijke tekorten aan onderdelen door de storm. Honderden vluchten naar en van Zuid-Japan zijn geannuleerd en sommige hogesnelheidstreinen zijn eveneens stilgelegd.