ThePostOnline

Online nieuws volgen in het digitaletijdperk? Zo doe je dat!

02-09-2024 07:00

Met de komst van internet en social media is er ook een stortvloed aan informatie en nieuws naar ons toegekomen. Vroeger keken we twee keer per dag naar het journaal en waren we op die manier geïnformeerd, vandaag de dag kunnen we altijd en overal nieuws volgen. De één vindt dit heerlijk, de ander vind het nogal veel. Daarom is het goed om te kijken of je de juiste informatie tot je krijgt of dat het wel iets minder kan. Daarom hier op een rij welke nieuws en media het volgen waard zijn en hoe je het een beetje gedoseerd aanpakt. Lees snel verder.

Veiligheid en privacy

Allereerst is het goed om te kijken welke spullen je gebruikt en hoe veilig dit is. Wanneer we kijken naar de hardware dan zien we dat de nieuwe Apple iPhone 16 de focus behoorlijk heeft gelegd op veiligheid en privacy. Apps zijn beter beschermd en ook het delen van data is geen vanzelfsprekendheid meer. Hiermee voorkom je dus al dat je niet getrackt wordt en cookies krijgt wanneer je dit eigenlijk niet wilt.

Dus wil je zeker weten dat er geen duistere partijen achter je hardware zitten? Dan is het aan te raden om een iPhone te kopen. Daarnaast is het ook nog eens een prachtige telefoon om alle apps op te installeren en wordt er gebruik gemaakt van het nieuwste besturingssysteem. Ook daarin zitten veiligheids-extra’s ingebouwd waardoorhet een zeer veilige keuze is.

De apps

Er zijn vele apps en mediafora in de wereld. En achter veel platformen zitten wel specifieke financiers en politieke krachten. Dit is niet erg, het is vooral goed om er rekening mee te houden als je deze media tot je neemt. Het is ook al iets wat van alle tijden is. Vroeger kenden de publieke omroepen ook al vanuit de verzuiling een speciale focus, dat is vandaag de dag nog steeds zo. Het is algemeen bekend dat WNL rechtser is dan de BNNVARA.

Dit is onschuldig en het nieuws is dan vaak feitelijk juist, maar wel naar een bepaalde kant toe ingekleurd. In Nederland kun je ervan uit gaan dat al deze nieuws-apps, dus van TV-omroepen en grote mediapartijen, veilig en vertrouwd zijn. Het is dan ook aan te raden er een aantal te volgen die van enigszins links naar anderzijds rechts georiënteerd zijn. Dan weet je zeker dat je het hele spectrum meekrijgt. In het buitenland kan dit anders liggen en kunnen er ook duistere partijen achter media zitten. Deze sites zoek je wellicht zelf niet snel op, maar kunnen in je filterbubbelop social media tevoorschijn komen. Houd hier rekening mee en wanneer je de site niet vertrouwd, sluit dan af en ga verder.

Kortom, wanneer je goed en objectief geïnformeerd wilt blijven dan is het nog altijd goed om het reguliere journaal te kijken en betrouwbare media te volgen. Anderzijds is het ook slim om te letten op het feit dat je niet door tracking en cookies in een filter bubbel terechtkomt en de media maar van één kant belicht ziet. Wanneer je op al deze aspecten let dan zul je zien dat je goed geïnformeerd wordt en enigszins objectief de media kunt volgen.