Binnenland

PVV wil leeftijdsgrens invoeren voor fatbikes

31-08-2024 13:59

Fatbike.
Shutterstock.

De PVV stelt voor om een leeftijdsgrens in te voeren voor het gebruik van fatbikes. Tweede Kamerlid Hidde Heutink, die twee maanden geleden nog tegen was, maar wel pleitte voor strengere handhaving op fatbikes die sneller dan 25 kilometer per uur rijden, heeft zijn standpunt gewijzigd. Hij wijst erop dat Nederland dringend maatregelen nodig heeft tegen opgevoerde fatbikes.

 

Redactie, TPO, 31 augustus 2024 – Hiermee is de Kamermeerderheid die openstaat voor een leeftijdsgrens nog breder. In juni gaven VVD, NSC en GroenLinks-PvdA al aan positief tegenover het voorstel te staan. Het is echter nog onduidelijk waar de leeftijdsgrens zou moeten liggen en of deze maatregel ook van toepassing zou zijn op andere e-bikes, meldt het ANP.

 

Minister sceptisch

Onderzoekers geven aan dat het juridisch lastig is om fatbikes van andere e-bikes te onderscheiden puur op basis van de banddikte. Minister van Infrastructuur en Waterstaat Barry Madlener (PVV) erkent deze complicatie en benadrukt dat het nog niet zeker is of een leeftijdsgrens op brede steun kan rekenen. Hij toont zich sceptisch over het idee van een leeftijdsgrens.

Madlener vindt het een streng voorstel en wil niet zomaar alle mogelijkheden uitsluiten. Zijn partijgenoot Heutink lijkt echter vastbesloten om het voorstel verder uit te werken.

BBB wil ook maatregelen

De BoerBurgerBeweging (BBB) sluit zich ook aan bij de roep om maatregelen. Caroline van der Plas, partijleider van BBB, pleit op X voor een helmplicht en een leeftijdsgrens van minimaal 16 jaar. Ze benadrukt de urgentie van deze maatregelen met de uitspraak: “Helmplicht én leeftijd minimaal 16 jaar. Niet morgen. Nu!”

 

Binnenkort volgt een debat over verkeersveiligheid in de Tweede Kamer, waarin duidelijker kan worden of een leeftijdsgrens voor fatbikes haalbaar is.