Buitenland

Denemarken: Oekraïne moet F-16’s ook in Rusland kunnen gebruiken

31-08-2024 14:34

F-16
F-16. Ryan Fletcher / Shutterstock.com

Denemarken roept op tot een versoepeling van restricties op het gebruik van door het Westen geleverde wapens door Oekraïne. Premier Mette Frederiksen benadrukt dat Oekraïne de mogelijkheid moet hebben om F-16 straaljagers en andere Westerse wapens te gebruiken om doelwitten in Rusland te treffen, mits dit volgens internationaal recht gebeurt.

 

Redactie, TPO, 31 augustus 2024 – Frederiksen spreekt zich uit tijdens een veiligheidsconferentie in Praag en noemt het een “grote fout” om beperkingen op te leggen aan de wapens die aan Oekraïne worden geleverd, meldt Bloomberg. Ze wijst erop dat Denemarken, een van de grootste ondersteuners van Oekraïne binnen de NAVO, al $7,3 miljard aan militaire hulp heeft geboden en Oekraïense piloten en soldaten heeft getraind. Recent heeft Denemarken 19 F-16 straaljagers geschonken aan Oekraïne.

Hoewel Frederiksen geen specifieke details geeft over de operaties waarbij de F-16’s betrokken zouden kunnen zijn, stelt ze dat de Deense regering geen beperkingen oplegt aan hun inzet, mits Oekraïne zich aan de internationale wet houdt. Ze roept Europa op om de defensie-uitgaven te verhogen en meer verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid op het continent.

Kritiek op China

Daarnaast uit Frederiksen kritiek op China, dat volgens haar gedeeltelijk verantwoordelijk is voor de oorlog door zijn steun aan Rusland. Ze waarschuwt dat de afhankelijkheid van China een ernstige vergissing is en benadrukt de gevaarlijke situatie waarin Europa zich bevindt door deze afhankelijkheid.