Buitenland

Conflict in kabinet Israël over troepen in bufferzone

01-09-2024 13:47

Israelische minister van Defensie, Yoav Gallant @Jacquelyn Martin, Pool, File

Er is een conflict ontstaan binnen het Israëlische kabinet over het beleid in de Philadelphi-corridor, de grenszone tussen de Gazastrook en Egypte. Minister van Defensie Yoav Gallant pleit voor een aanpassing van het beleid om sneller tot een staakt-het-vuren te komen met Hamas, terwijl minister van Financiën Bezalel Smotrich zich hier fel tegen verzet.

 

Redactie, TPO, 1 september 2024 – De aanwezigheid van Israëlische troepen in de Philadelphi-corridor is een belangrijk punt van discussie in de onderhandelingen met Hamas. Hamas eist de terugtrekking van alle Israëlische troepen uit de Gazastrook, maar premier Benjamin Netanyahu stelt dat dit voor de grenszone met Egypte geen optie is. Hij vreest dat Hamas via ondergrondse tunnels wapens naar Gaza kan smokkelen en daarom moeten Israëlische militairen volgens hem toezicht blijven houden in het gebied, meldt het ANP.

Gijzelaars

Na de vondst van zes dode gijzelaars heeft Gallant zondag op X opgeroepen de eis te laten vallen dat Israël troepen in de corridor houdt. Volgens hem belemmert dit de onderhandelingen en verhindert het de vrijlating van de gijzelaars.

 

‘De politieke-veiligheidsraad moet zich onmiddellijk bijeenroepen en de beslissing die donderdag werd genomen, terugdraaien. Het is te laat voor de ontvoerden die koelbloedig zijn vermoord. We moeten de ontvoerden die nog in de handen van Hamas zijn, naar huis brengen. De Staat Israël zal alle leiders en moordenaars van Hamas, tot de laatste, ter verantwoording roepen.’

 

‘Overgave-deal’

Smotrich, van de radicaal-rechtse flank van het kabinet, is hier fel op tegen en noemt dit voorstel een “overgave-deal”. Volgens hem heeft Hamas de gijzelaars juist omgebracht om Israël onder druk te zetten de eisen van Hamas te accepteren. Smotrich pleit voor een hardere aanpak door de oorlog te intensiveren en delen van de Gazastrook in te nemen.

Lees ook: IDF: ‘Lichamen van zes door Hamas vermoorde gijzelaars gevonden in Rafah-tunnel’

Lees ook: Sinwar is ten einde: het juiste moment voor Israël om Hezbollah krachtig aan te pakken