Buitenland

Staking en massale protesten in Israël na vondst lichamen gijzelaars

02-09-2024 08:49

Foto: Kobi Wolf/Bloomberg.

De Israëlische vakbond Histadrut heeft een landelijke staking aangekondigd die deze maandag om 6 uur ‘s ochtends lokale tijd van start gaat. De vakbond, die de meerderheid van de Israëlische vakbondsleden vertegenwoordigt, wil hiermee de regering van premier Benjamin Netanyahu onder druk zetten om een akkoord te bereiken met Hamas voor de vrijlating van gijzelaars.

 

Redactie, TPO, 2 september 2024 – De staking treft onder andere Ben-Gurion International Airport, de belangrijkste luchthaven van het land, meldt Bloomberg.

Grote verontwaardiging

Aanleiding voor de staking is de ontdekking van de lichamen van zes gijzelaars door het Israëlische leger in een tunnel in Gaza. De gijzelaars, waaronder de Israëlisch-Amerikaanse Hersh Goldberg-Polin, werden doodgeschoten gevonden in de buurt van de stad Rafah. Deze gebeurtenis heeft tot grote verontwaardiging geleid onder de Israëlische bevolking en politieke leiders, wat zondag al resulteerde in massale protesten door het hele land.

In verschillende Israëlische steden gingen honderdduizenden Israëliërs de straat op om te protesteren tegen de regering en de huidige aanpak van de gijzelingscrisis. Veel demonstranten eisen dat de regering prioriteit geeft aan een akkoord met Hamas voor een wapenstilstand en de veilige terugkeer van de overgebleven gijzelaars.

 

Histadrut-voorzitter Arnon Bar-David verklaarde op televisie dat “het niet langer mogelijk is om erbij te blijven zitten”. Hij benadrukt dat er een deal moet worden bereikt om de moorden in de tunnels van Gaza te stoppen en de vrijlating van gijzelaars te waarborgen. Ook een forum van 200 belangrijke Israëlische bedrijfsleiders steunt de staking.

Netanyahu: harde lijn

Ondanks de toenemende druk vanuit het binnenland, blijft premier Netanyahu vasthouden aan zijn harde lijn. Hij stelt dat Hamas geen echte bereidheid toont om tot een overeenkomst te komen en dat het afzien van de militaire aanwezigheid in strategische gebieden zou kunnen leiden tot verdere escalatie.

Lees ook: ‘IDF: ‘Lichamen van zes door Hamas vermoorde gijzelaars gevonden in Rafah-tunnel’