Buitenland

Hewlett Packard claimt 4 miljard van nalatenschap Mike Lynch

02-09-2024 14:37

Duikers komen met een lichaam terug van het gezonken jacht van Mike Lynch bij Sicilië. Foto: Alberto Pizzoli/AFP/Getty Images.

Hewlett Packard Enterprise (HPE) gaat door met zijn juridische claim van 4 miljard dollar tegen -de nalatenschap van- de onlangs overleden Britse techondernemer Mike Lynch. Dit heeft het Amerikaanse technologiebedrijf maandag bekendgemaakt, slechts enkele weken nadat de lichamen van Lynch en zijn 18-jarige dochter werden gevonden na het zinken van hun jacht.

 

Redactie, TPO, 2 september 2024 – HPE won eerder een civiele rechtszaak in het Verenigd Koninkrijk over de ondergang van Lynch’s bedrijf, Autonomy Corp. Het bedrijf wacht nu op een uitspraak van de Londense rechtbank over de hoogte van de schadevergoeding die het ontvangt. HPE stelt dat het vastbesloten is de juridische procedure tot het einde te volgen, meldt Bloomberg.

Deze beslissing plaatst HPE in een lastig parket wat betreft zijn reputatie. Hoewel een civiele claim in het Verenigd Koninkrijk automatisch overgaat naar de nalatenschap van een verdachte na diens overlijden, zal de keuze om door te gaan met de eis waarschijnlijk op veel weerstand stuiten na de recente tragedie.

Lange en dure strijd

De juridische strijd tussen HPE en Lynch was een van de langste en duurste rechtszaken in de Britse geschiedenis. In 2022 oordeelde rechter Robert Hildyard dat Lynch de waarde van zijn bedrijf frauduleus had opgeblazen. Hij noemde de zaak tragisch: “Een innovatief en baanbrekend product, zijn maker en het bedrijf zullen waarschijnlijk altijd geassocieerd worden met fraude.”

Hoewel HPE aanvankelijk 4 miljard dollar (3,6 miljard euro) eiste van Lynch en zijn financieel directeur, gaf de rechter aan dat het waarschijnlijk veel minder zou ontvangen.

Een woordvoerder van de familie Lynch was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Lees ook: Onderzoek naar mogelijke doodslag bij zinken zeiljacht Sicilië