Buitenland

Biden: deal over vrijlating Israëlische gijzelaars ‘erg dichtbij’

02-09-2024 17:17

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en president Joe Biden tijdens een ontmoeting in the Oval Office van het Witte Huis, 25 juli 2024. Foto @Susan Walsh/AP

Volgens de Amerikaanse president Joe Biden is een akkoord over de vrijlating van Israëlische gijzelaars door Hamas “erg dichtbij”. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zou echter niet genoeg doen om de deal rond te krijgen. Biden uitte zijn opmerkingen voorafgaand aan gesprekken met een Amerikaans onderhandelingsteam dat deelneemt aan de onderhandelingen over de vrijlating van gijzelaars in Gaza.

 

Redactie, TPO, 2 september 2024 – Biden geeft aan dat een definitief Amerikaans voorstel voor een staakt-het-vuren steeds dichterbij komt en mogelijk “in de komende weken” zal worden gepresenteerd. Tegen verslaggevers spreekt Biden zijn hoop uit dat de deal succesvol zal zijn, aldus het ANP.

De gesprekken met het Amerikaanse onderhandelingsteam volgen op de vondst van de lichamen van zes Israëlische gijzelaars, die afgelopen weekend door Hamas werden ontdekt. Deze gebeurtenis heeft geleid tot hernieuwde oproepen van Amerikaanse Democraten voor een staakt-het-vuren in Gaza. De voorgestelde deal moet leiden tot de vrijlating van de ongeveer honderd gijzelaars die momenteel door Hamas worden vastgehouden.

Onderhandelingen

Hamas en Israël onderhandelen al maanden over een staakt-het-vuren, maar beschuldigen elkaar van het saboteren van de gesprekken. Hamas beweert dat Israël niet wil instemmen met een staakt-het-vuren en steeds met nieuwe voorwaarden komt. Netanyahu verklaarde echter dat Israël wel bereid is tot een deal, maar dat dit niet kan gebeuren voordat de verantwoordelijken voor de dood van de zes gijzelaars zijn gearresteerd.

Lees ook: IDF: ‘Lichamen van zes door Hamas vermoorde gijzelaars gevonden in Rafah-tunnel’

Lees ook: Staking en massale protesten in Israël na vondst lichamen gijzelaars