Redactie, TPO, 3 september 2024 – De organisatie, die zowel huizenkopers als geldverstrekkers beschermt tegen betalingsproblemen, plant eind dit jaar of begin volgend jaar een proefproject met een of twee gemeenten, meldt het ANP.
Flexwoningen onderscheiden zich van reguliere woningen doordat ze slechts voor een beperkte tijd op een stuk grond mogen staan. Dit maakt het eenvoudiger om de benodigde vergunningen te verkrijgen.
Bovendien zijn flexwoningen aanzienlijk goedkoper; een gemiddelde flexwoning kost ongeveer 180.000 euro, terwijl een reguliere woning al snel rond de 450.000 euro ligt. Dit prijsverschil komt doordat flexwoningen in fabrieken worden geproduceerd en over het algemeen kleiner zijn.
Hoewel flexwoningen financieel aantrekkelijk zijn, brengen ze ook onzekerheid met zich mee, zowel voor de eigenaar als voor hypotheekverstrekkers. Doordat de woningen op tijdelijke grond staan, worden ze meestal verhuurd en is het financieren van deze woningen momenteel vrijwel onmogelijk.
Carla Muters, bestuursvoorzitter van NHG, benadrukt het belang van het bouwen van meer betaalbare koopwoningen: “Flexwoningen kunnen hier een waardevolle bijdrage aan leveren, vooral voor starters die hierdoor meer kansen krijgen op de koopwoningmarkt.”
NHG wil in samenwerking met het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, geldverstrekkers, woningcorporaties en gemeenten verkennen hoe deze woonvorm verder gestimuleerd kan worden.
De organisatie onderzoekt nu de mogelijkheden om flexwoningen voor koopstarters toegankelijker te maken, zodat ze een bredere rol kunnen spelen in het oplossen van de woningnood. Het proefproject dat hiervoor wordt voorbereid, zou de eerste stap kunnen zijn naar meer flexibele en betaalbare huisvesting in Nederland.