Binnenland

Zorgen onder zzp’ers over aankomende handhaving Wet DBA

04-09-2024 09:09

Illustratiefoto. @Unsplash

Meer dan een derde van de Nederlandse zzp’ers maakt zich zorgen over de aankomende handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) door de Belastingdienst. Veel zelfstandigen vrezen voor de impact van deze maatregel.

 

Redactie, TPO, 4 september 2024 – Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder meer dan 3000 zzp’ers, zowel klanten als niet-klanten van de onlinebank.

De Belastingdienst controleert vanaf 1 januari 2025 of zzp’ers niet worden ingehuurd voor werkzaamheden die eigenlijk binnen een dienstverband zouden moeten worden uitgevoerd.

Deze controles werden jarenlang niet uitgevoerd, maar volgens het kabinet leidt het ontbreken ervan tot te veel schijnconstructies, waarbij zelfstandigen worden ingehuurd voor werk dat feitelijk door een werknemer zou moeten worden gedaan, meldt het ANP.

Bedreiging voor ondernemerschap en vrijheid

Vooral zzp’ers met kantoorfuncties en hogere omzetten vrezen dat hun zelfstandige status onder druk komt te staan door deze maatregel. Ze zien het ingrijpen van de overheid als een bedreiging voor hun ondernemerschap en vrijheid.

De afgelopen jaren is het aantal zzp’ers in Nederland sterk toegenomen. Volgens de Kamer van Koophandel (KVK) is het aantal zzp’ers in tien jaar tijd met 85 procent gestegen, van ongeveer 875.000 in 2014 naar meer dan 1,6 miljoen vandaag de dag.

Knab waarschuwt daarnaast voor een mogelijke braindrain op de Nederlandse arbeidsmarkt. Veel ervaren zelfstandigen overwegen vervroegd met pensioen te gaan als de wet hen dwingt te stoppen met hun huidige werkzaamheden, terwijl jongere ondernemers naar het buitenland kijken.

Hierdoor dreigt een groot verlies aan kennis, ervaring en talent in Nederland.

Schijnzelfstandige

Uit het onderzoek blijkt verder dat 13 procent van de zzp’ers verwacht als schijnzelfstandige te worden aangemerkt wanneer de Belastingdienst begint met handhaven. Deze zorg is vooral groot in sectoren als overheid, IT, en media en communicatie, waar zzp’ers vaak langdurig aan één opdracht werken en afhankelijk zijn van één opdrachtgever.

Slechts 30 procent van de ondervraagden zou overwegen in loondienst te gaan als ze hun zzp-werk zouden moeten opgeven.