Politiek

Landbouwminister Wiersma zet ‘Nationaal Programma Landelijk Gebied’ stop

04-09-2024 10:28

Minister van Landbouw Femke Wiersma (BBB) @Rijksoverheid

Het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), waarin provincies plannen moesten maken om stikstof- en waterkwaliteitsproblemen aan te pakken, wordt in zijn huidige vorm stopgezet. Het kabinet zal in het nieuwe regeerprogramma een alternatieve aanpak presenteren.

 

Redactie, TPO, 4 september 2024 – Dat bevestigen Haagse bronnen na  berichtgeving van de NOS.

Deze stap komt niet als een verrassing, aangezien de nieuwe landbouwminister Femke Marije Wiersma (BBB) eerder al aangaf een andere koers te willen varen in het natuurbeleid.

Ook werd in het hoofdlijnenakkoord van de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB besloten om een streep te zetten door het miljardenfonds dat de provinciale plannen zou financieren.

Ondanks deze veranderingen benadrukt het hoofdlijnenakkoord dat het kabinet zich aan bestaande afspraken wil houden. Minister Wiersma bevestigde dit bij haar aantreden.

Boerendemonstraties tegen NPLG

Eerder dit jaar vonden er meerdere demonstraties plaats waar boeren hun ongenoegen uitten tegen de “stapeling van regels” die zij moeten naleven, met name als gevolg van de Europese Green Deal.

Ze drongen onder meer aan op het stopzetten van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Het is nu wachten op de presentatie van het nieuwe regeerprogramma waarin de alternatieve aanpak wordt gepresenteerd.