Binnenland

Raad van State: ‘Nederland mag asielzoekers terugsturen naar Polen’

04-09-2024 11:59

Asielzoekerscentrum Prinsenbosch in Gilze. Foto @Zamire Willems, TPO

Mensen die in Nederland asiel aanvragen, nadat ze dit eerder al in Polen hebben gedaan, mogen teruggestuurd worden naar Polen. Dit heeft de Raad van State (RvS) woensdag bepaald. Volgens de RvS moet Polen beslissen of deze mensen in aanmerking komen voor asiel.

 

Redactie, TPO, 4 september 2024 – Twee Syrische mannen hadden in Polen asiel aangevraagd en waren vervolgens naar Nederland gekomen. Toen de Nederlandse overheid hun asielaanvragen weigerde te behandelen en besloot hen terug te sturen naar Polen, stapten de mannen naar de hoogste bestuursrechter, meldt het ANP.

Ze beweerden dat hun mensenrechten in Polen geschonden zouden worden. Echter, volgens de RvS zijn er geen aanwijzingen dat Polen mensenrechten schendt of dat Poolse rechters niet onafhankelijk zouden zijn.

De RvS oordeelt dat Europese landen afspraken hebben gemaakt over de behandeling van asielzoekers en dat Nederland erop moet vertrouwen dat andere EU-landen zich aan deze regels houden.

Volgens de rechters kan alleen van deze regels worden afgeweken, als er een reëel risico is op schending van grondrechten. Maar daarvan is in dit geval geen sprake.