Buitenland

Vladimir Poetin prijst Kamala Harris om haar ‘aanstekelijke en expressieve lach’

06-09-2024 08:31

Kamala Harris. Foto: AP.

De Russische president Vladimir Poetin heeft op humoristische manier laten weten dat bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen de voorkeur geeft aan Kamala Harris. Dat gebeurde donderdag -tot vermaak van zijn publiek- tijdens een plenaire sessie van het Oostelijk Economisch Forum in Vladivostok.

 

Redactie, TPO, 5 september 2024 – Tijdens het evenement merkte Poetin op dat Trump tijdens zijn eerste ambtstermijn veel sancties tegen Rusland heeft opgelegd, terwijl hij Harris prees om haar “aanstekelijke en expressieve lach”, wat volgens hem zou kunnen betekenen dat zij mogelijk minder streng zou zijn in het opleggen van nieuwe sancties, meldt Bloomberg.

Eerder gaf Poetin aan dat hij een tweede termijn voor Joe Biden zou steunen, maar nu Biden zich heeft teruggetrokken uit de race, richt hij zijn steun op Harris. Poetin verklaarde dat hij deze keuze maakt omdat Biden zijn aanhangers heeft opgeroepen Harris te steunen.

Poging tot beïnvloeding

Deze opmerkingen volgen kort na de aankondiging van de Amerikaanse regering dat Rusland jarenlang heeft geprobeerd de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden in het voordeel van Donald Trump en de bredere belangen van het Kremlin. Amerikaanse inlichtingendiensten hebben bewijs dat Rusland in het verleden pogingen heeft ondernomen om de verkiezingsresultaten te beïnvloeden.

Poetin benadrukt echter dat de beslissing over wie president wordt uiteindelijk bij het Amerikaanse volk ligt en dat Rusland deze keuze zal respecteren. Hij sprak ook over de spanningen tussen Rusland en de VS, die op een dieptepunt zijn sinds de Russische inval in Oekraïne. Volgens Poetin maakt het weinig uit wie de verkiezingen wint, aangezien de verhoudingen waarschijnlijk niet zullen verbeteren.