Buitenland

Boeing’s Starliner keert terug zonder bemanning na technische problemen

07-09-2024 10:41

Deze foto, verstrekt door NASA, toont het Starliner-ruimteschip gekoppeld aan de Harmony-module van het internationale ruimtestation, boven de Middellandse Zeekust van Egypte, op 13 juni 2024. Foto: NASA via AP.

De Boeing Starliner, een ruimtecapsule ontwikkeld door Boeing voor NASA, is vrijdag veilig geland in White Sands, New Mexico. De capsule, zonder bemanning aan boord, keerde terug na een vlucht van ongeveer zes uur vanuit het internationale ruimtestation ISS. Deze missie trok wereldwijd aandacht door technische problemen die leidden tot vertragingen en aanpassingen in de planning.

 

Redactie, TPO, 7 september 2024 – De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA besloot eerder dat het te risicovol was om astronauten Barry “Butch” Wilmore en Sunita “Suni” Williams (foto onder) terug te laten keren in de Starliner. Dit kwam door aanhoudende problemen met de stuwraketten van de capsule, kleine motoren die essentieel zijn voor het manoeuvreren in de ruimte, meldt Bloomberg.

NASA en Boeing werken al maanden aan het analyseren van deze problemen, maar de oorzaak is nog niet volledig vastgesteld. Daarom zullen de astronauten pas begin 2025 terugkeren naar de aarde met een ruimtevaartuig van SpaceX.

 

Heliumlekken

De lancering van de Starliner was bedoeld om te testen of het ruimtevaartuig veilig genoeg is voor bemande vluchten van en naar het ISS. Tijdens het dokken met het ruimtestation in juni werden verschillende technische problemen ontdekt, waaronder heliumlekken en defecte stuwraketten. Hoewel het ruimtevaartuig uiteindelijk veilig is geland, blijft er twijfel over de veiligheid van toekomstige bemande missies met de Starliner.

NASA werkt samen met Boeing om deze problemen te onderzoeken en op te lossen voordat de volgende vlucht wordt gepland. “We nemen de tijd om ervoor te zorgen dat de Starliner veilig is voor bemande missies,” aldus Steve Stich, manager van NASA’s Commercial Crew Program.