Economie

Belastingdienst gaat handhaven op schijnzelfstandigheid

07-09-2024 11:11

Voormalig Staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst Folkert Idsinga (NSC). Foto: Martijn Beekman / Rijksoverheid.

Vanaf 1 januari 2025 start de Belastingdienst met volledige handhaving op schijnzelfstandigheid. Bedrijven die zelfstandigen inhuren voor werk dat zij niet daadwerkelijk zelfstandig uitvoeren, kunnen vanaf dat moment boetes en naheffingen krijgen.

 

Redactie, TPO, 7 september 2024 – Dit besluit maakt deel uit van de maatregelen van het kabinet om schijnconstructies op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Deze aanpak moet zorgen voor meer zekerheid en eerlijkere arbeidsvoorwaarden, meldt het ministerie van Financiën.

De handhaving begint met een overgangsperiode van een jaar. Bedrijven en werkenden die kunnen aantonen dat ze stappen zetten om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, krijgen in deze periode geen vergrijpboete.

Staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst Folkert Idsinga (NSC) benadrukt dat zelfstandige ondernemers die daadwerkelijk zelfstandig werken, gewoon door kunnen gaan met hun werkzaamheden. “Maar de inzet van schijnzelfstandigen leidt wel tot oneerlijke concurrentie en ongelijke arbeidsvoorwaarden. We willen deze balans op de arbeidsmarkt herstellen.”

Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

Het kabinet voert naast de handhaving ook andere maatregelen in om de positie van werkenden te verbeteren. Een voorbeeld hiervan is de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Ook wordt de zelfstandigenaftrek versneld afgebouwd.

Om bedrijven voor te bereiden op deze veranderingen, blijft de Belastingdienst de komende tijd informatie en praktische ondersteuning bieden. Dit gebeurt via informatiesessies, webinars en gesprekken met bedrijven en brancheorganisaties. Daarnaast zal de Belastingdienst bij controles naheffingen tot maximaal vijf jaar terug opleggen als er sprake is van schijnzelfstandigheid, maar met terugwerkende kracht alleen vanaf 1 januari 2025.