Buitenland

Tyfoon Yagi raast over Vietnam: minstens drie doden en meerdere vermisten

07-09-2024 15:07

Orkaan storm
Orkaan

De tyfoon Yagi, de grootste storm die Azië dit jaar heeft getroffen, is aan land gekomen in Vietnam en heeft daar minstens drie dodelijke slachtoffers geëist.

 

Redactie, TPO, 7 september 2024 – Volgens Vietnamese staatsmedia vielen de doden in de noordelijke kustprovincie Quang Ninh. Daarnaast worden meer dan tien personen nog vermist.

Supertyfoon met enorme kracht

Yagi wordt geclassificeerd als een ‘supertyfoon’ vanwege de extreem hoge windsnelheden die op sommige momenten meer dan 230 kilometer per uur bereikten. Toen de storm Vietnam bereikte, lagen de windsnelheden rond de 160 kilometer per uur. Deze krachtige windstoten veroorzaakten drie meter hoge golven en rukten daken van huizen, wat leidde tot grote schade in de getroffen gebieden.

Eerder al slachtoffers in Filipijnen en China

Eerder deze week maakte Yagi al zeker zestien slachtoffers in de Filipijnen, toen de storm daar nog niet zijn volledige kracht had bereikt. In de dagen daarna groeide de storm uit tot een tyfoon, die ook in het zuiden van China dodelijke gevolgen had. In China werden twee doden en bijna honderd gewonden gemeld, terwijl bijna een half miljoen mensen werden geëvacueerd. Op het eiland Hainan zorgde Yagi voor massale stroomuitval en ontwortelde bomen, waardoor het dagelijkse leven ernstig werd verstoord.