Politiek

Kamer handhaaft leeftijdsgrens voor fatbikes ondanks twijfels minister

10-09-2024 17:06

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Barry Madlener. Foto@ Martjin Beekman/Rijksoverheid

PVV, VVD en NSC blijven vasthouden aan hun plan om een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht in te voeren voor fatbikes. De drie partijen laten weten dat ze woensdagavond tijdens een debat over verkeersveiligheid hun motie zullen indienen.

 

Redactie, TPO, 10 september 2024 – Dit ondanks twijfels van minister van Infrastructuur en Waterstaat Barry Madlener (PVV), die stelt dat het maken van onderscheid tussen fatbikes en andere elektrische fietsen “niet zinvol” is.

Madlener betoogt dat onderscheid op basis van eigenschappen zoals banddikte of framehoogte niet gerechtvaardigd is, omdat deze kenmerken de veiligheid van een fiets niet significant beïnvloeden.

Hij uit ook bezorgdheid dat fabrikanten mogelijk nieuwe modellen ontwikkelen met aanpassingen die de voorgestelde criteria omzeilen, zoals smallere banden, meldt het ANP.

Zorgen over wildgroei fatbikes

Olger van Dijk (NSC) legt uit dat de motie, die samen met VVD wordt ingediend, ook een onderscheid op basis van gewicht voorstelt. Van Dijk erkent Madleners zorgen over een mogelijke wildgroei van fatbikes, maar benadrukt dat dit niet betekent dat problemen met fatbikes niet moeten worden aangepakt.

Volgens hem vormt de fatbike een aparte categorie die specifieke aandacht vereist.

Hidde Heutink (PVV) geeft aan dat de minister volgens hem de maatregelen moet uitvoeren die de Kamer hem opdraagt. Zijn partijgenoot, minister Madlener, heeft eerder beloofd om alle maatregelen tegen fatbikes die door een Kamermeerderheid worden voorgesteld, te implementeren.