Buitenland

Presidentiële debat: Trump en Harris botsen over economie

11-09-2024 09:54

Donald Trump and Kamala Harris. Foto @Bloomberg

Bij de start van het debat tussen oud-president Donald Trump en vicepresident Kamala Harris woensdagnacht om 03.00 uur Nederlandse tijd ontstond al snel een felle discussie over de economie, een belangrijk thema voor veel kiezers. Trump betoogde dat de Verenigde Staten de afgelopen jaren een economische crisis hebben doorgemaakt.

 

Redactie, TPO, 11 september 2024 – Hij wees op zijn eerdere prestaties en benadrukte dat hij “één van de beste economieën in de geschiedenis” had gecreëerd en dit opnieuw zou doen als hij verkozen werd, meldt het ANP.

Harris legde juist de nadruk op het belang van het midden- en kleinbedrijf, dat zij de ruggengraat van de economie noemt. Ze belooft fiscale maatregelen om deze bedrijven te ondersteunen. Volgens Harris gaf Trump echter de voorkeur aan belastingverlagingen voor miljardairs en grote bedrijven, iets wat volgens haar niet ten goede komt aan de gewone ondernemer.

‘Invoerheffingen’

Trump stelde in het debat dat hij andere landen invoerheffingen zou opleggen om hen te laten betalen voor de kosten die de Verenigde Staten al jaren dragen. Hij verwees hierbij naar zijn eerdere beleid, zoals importheffingen tegen China.

Dit zou volgens hem de Amerikaanse economie versterken zonder de lasten op de Amerikaanse burgers af te schuiven.

Hoge inflatie

Naast de economie bekritiseerde Trump tijdens het debat ook de regering-Biden voor de hoge inflatie. Hij beweert dat sommige producten wel 80 procent duurder zijn geworden onder het huidige beleid.

Hij maakt bovendien een link tussen de economie en migratie, door te zeggen dat miljoenen migranten banen inpikken en dat deze migranten onder Biden het land binnen zijn gekomen.

Kiezers vertrouwen Trump meer op economisch gebied

Voor Harris blijft de economie een uitdaging, vooral door de aanhoudende onvrede over inflatie en de kosten van levensonderhoud. Peilingen laten zien dat kiezers Trump meer vertrouwen op dit gebied.

Harris benadrukt echter dat het verlagen van prijzen en het steunen van kleine bedrijven haar prioriteiten zullen zijn, als ze verkozen wordt tot president.