Buitenland

Poetin overweegt beperkingen op uranium, titanium en nikkel

11-09-2024 18:04

De Russische president Vladimir Poetin. (Pixabay)

De Russische president Vladimir Poetin suggereert woensdag dat Moskou zou moeten overwegen om de export van uranium, titanium en nikkel te beperken als reactie op de westerse sancties. Tijdens een regeringsvergadering die op televisie werd uitgezonden, noemde Poetin deze grondstoffen als mogelijke doelwitten voor exportbeperkingen.

 

Redactie, TPO, 11 september 2024 – Poetin sprak zijn bezorgdheid uit over de noodzaak om te kijken naar de waarde van deze exporten op de wereldmarkt. Rusland is de op drie na grootste producent van uranium wereldwijd, aldus het ANP.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft recent een wet ondertekend die de import van verrijkt uranium uit Rusland verbiedt, een sector ter waarde van ongeveer 1 miljard dollar per jaar.

Luchtvaart-, maritieme- en auto-industrieën

Naast uranium speelt Rusland ook een belangrijke rol in de wereldwijde levering van titanium, dat wordt gebruikt in de luchtvaart-, maritieme- en auto-industrieën. Titanium is cruciaal voor industriële toepassingen, en nikkel wordt ook op grote schaal gebruikt in diverse industriële processen.

De Verenigde Staten en China zijn de grootste afnemers van Russisch uranium, gevolgd door Zuid-Korea, Frankrijk, Kazachstan en Duitsland.

Poetin’s opmerkingen benadrukken de mogelijke impact van Russische tegenmaatregelen op de mondiale markten voor deze essentiële grondstoffen.